Nieuws

Durfinvesteerders komen met vrouwenquotum

Een groep Nederlandse durfinvesteerders eist dat besturen van bedrijven waarin ze geld steken binnen drie jaar voor zeker 35 procent uit vrouwen bestaan. De initiatiefnemers hanteren datzelfde quotum voor vrouwen in hun eigen bestuur.

Het initiatief, dat de naam 'FundRight' krijgt, moet zorgen voor meer gelijkheid in de toegang tot financiering voor ondernemers. De maatregel is hard nodig, stellen de 25 deelnemers, die naar schatting goed zijn voor 1,1 miljard euro aan durfkapitaal.

Eén van de initiatiefnemers is prins Constantijn, ambassadeur voor Nederlandse start-ups. Hij stelt in een toelichting in het FD dat ook investeerders last hebben van 'impliciete vooroordelen’. “Bij vrouwelijke ondernemers wordt vaak besproken of ze wel capabel zijn, en of ze het bedrijf kunnen combineren met een gezin. Mannen worden vooral beoordeeld op ambitie en toekomstplannen. Dat helpt allemaal niet.”

Uit onderzoek zou blijken dat van alle durfinvesteringen slechts 1,6 procent naar bedrijven gaat die zijn opgericht door vrouwen en 6,8 procent naar bedrijven met een gemengd bestuur. Dat aandeel moet worden opgekrikt tot een ‘aanzienlijk’ percentage, zo hebben de deelnemers afgesproken.

De betrokken investeerders, waaronder Keen Venture Capital, KPN Ventures, Hearst Netherlands en VOC Capital Partners, verwachten dat bedrijven met een meer diverse samenstelling ook beter presteren. Mede-initiatiefnemer Alexander Ribbink, partner bij Keen, stelt in het FD dat daar genoeg bewijs voor is. "Wij leggen dit op tafel bij alle bedrijven waarin we investeren."

Bron: ANP/FD 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.