Nieuws

Pheijffer: 'Maatregellawine geen oplossing tegen witwassen en corruptie'

Het recent gepresenteerde 'Plan van aanpak witwassen' en de aangekondigde checklist corruptie van de Financial Intelligence Unit (FIU) duiden eerder op beleidsonmacht dan op 'in control' zijn. Een lawine aan maatregelen is niet de oplossing.

Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in een opiniebijdrage in het FD. Het Plan van aanpak witwassen bevat 49 actiepunten, die volgens Pheijffer "rijp en groen door elkaar" zijn. Naast de nodige noodzakelijke actiepunten leest hij "vooral veel obligate beleidstaal" over zaken als toon aan de top, de dialoog tussen overheid en bedrijfsleven, samenwerking en de behoefte aan meer mensen voor toezicht en handhaving.

De door de FIU aangekondigde checklist voor banken en accountants, met 72 handvatten en aanwijzingen voor het opsporen van corruptie, krijgt van de hoogleraar ook geen applaus. “Wie stelt de vraag hoe effectief lijsten met 49 actiepunten en 72 handvatten zijn? Wie stelt de vraag of we dan door de bomen het bos nog wel zien?”

Maskerade

Volgens Pheijffer lijkt het zinniger om de beschikbare capaciteit in te zetten op rendementsverhoging bij meldingen die al worden gedaan, in plaats van te streven naar nog meer meldingen. In zijn optiek leidt dat eerder tot "een compliancecultuur en -industrie die vooral schijnzekerheid geeft".

Hij neemt dan ook afstand van de huidige beleidstrend om "waslijsten aan actiepunten en maatregelen" te presenteren. "Ik zie liever een duidelijke focus door middel van een beperkt aantal speerpunten waarvan de effectiviteit tastbaar en meetbaar is, dan een maatregellawine."

Zo’n lawine is in de optiek van Pheijffer "vaak niet meer dan een maskerade van politici en andere beleidsmakers, die zich achter een masker van daadkracht verschuilen met een gezicht van machteloosheid".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.