Nieuws

Hoogenboom: Ernst van fraude dringt steeds meer door

De ernst van fraudezaken, witwassen en corruptie dringt steeds meer door in de samenleving. Dat stelt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode, in een uitgebreid interview op de website van Follow the Money.

Het kabinet trekt momenteel veel geld uit om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Daarvoor is onder meer honderd miljoen euro gestort in een Ondermijningsfonds. Volgens Hoogenboom ligt de oplossing echter niet in alle aandacht voor het "kleine, benepen wereldje" van de drugsgerelateerde georganiseerde misdaad.

Hij refereert daarbij onder meer aan de mestfraude, de sjoemeldiesel-affaire, woekerpolissen, oplichting met derivaten en grote corruptiezaken. "Het bedrijfsleven is soms ook georganiseerde misdaad. Dat dringt niet tot de mainstream door, die hebben volstrekt verouderde denkbeelden en gaan voorbij aan waar het echt om draait: maatschappelijke schade, klimaatverandering, milieu, privacy, mensenrechten, corruptie."

Witteboordencriminaliteit

De hoogleraar schrijft samen met Nyenrode-collega Marcel Pheijffer en journalist Lex van Almelo aan een boek over witteboordencriminaliteit. Veel maatregelen om misstanden te bestrijden zijn volgens hem vooral voor de bühne, maar lossen de problemen niet voldoende op. "Dat zie je bij de banken ook: om de paar jaar krijgen die banken een tik op de vingers en dan stellen ze weer duizend compliance officers aan. Drie, vier jaar later is het weer precies hetzelfde."

Hoogenboom stelt dat white collar criminals in de VS wel worden vervolgd, in tegenstelling tot in ons land. "In Nederland, wie was de laatste? Het zijn altijd onderknuppels. Waarom vervolgen we die Ralph Hamers van de ING niet? Hij is toch verantwoordelijk? We must look upwards."

FTM-interview 'Laten we stoppen met dat verhaal over ondermijning vanuit de onderwereld'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.