Nieuws

Verdriedubbeling boetes Britse accountantskantoren

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft in het afgelopen jaar het totale bedrag aan boetes dat het oplegde aan accountantskantoren en accountants verdriedubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de FRC. In het jaar 2018/19 dat op 31 maart 2019 eindigde legde de FRC in totaal 42,9 miljoen Britse pond aan boetes op. In 2017/18 was dit nog 15,5 miljoen pond, waarmee het totale bedrag in een jaar met 276,7 procent is gestegen. Na aftrek door schikkingen komt het totaal in 2018/19 uit op 32 miljoen pond, 244,2 procent hoger dan het jaar ervoor. Verreweg het grootste gedeelte van de boetes werd opgelegd aan accountantskantoren (40,6 miljoen pond, 30,2 miljoen pond na schikkingen). De overige 2,3 miljoen werd opgelegd aan individuele accountants.

De FRC meldt verder dat het veel vaker gebruik heeft gemaakt van non-financiële sancties. In 2017/18 werd dit 11 maal gedaan, in 2018/19 steeg dat naar 38. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen als het verplichten van trainingen, kantoren dwingen tot extra kwaliteitscontroles, en individuele accountants een verbod op oob-controles opleggen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.