Nieuws

DNB-president wil ruimte voor investeringen in economie

Op de Nederlandse begroting is ruimte om geld te steken in de economie, stelt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Vanuit Europees perspectief zou zo’n stimulans ook wenselijk zijn.

Het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het terugschroeven van de staatsschuld na de crisis is "eigenlijk gewoon voltooid", stelde de centrale bankier in een gesprek met de Tweede Kamer op 23 september. Dus is er budgettaire ruimte om de economie een duwtje te geven. Dat kan in de vorm van investeringen of verdere lastenverlaging, meent de DNB-president.

Beleid waarmee de economie wordt gestimuleerd zou wenselijk zijn in de eurozone. Momenteel koopt de Europese Centrale Bank (ECB) bijvoorbeeld obligaties op om geld in de economie te pompen. Daartegenover zou ook het begrotingsbeleid van Europese landen kunnen bijdragen aan economische groei. Maar in veel eurozone-landen is daar helemaal geen ruimte voor. In Nederland wel, hoewel de vraag blijft of je budgettair beleid moet voeren "naar Europese wens", aldus Knot.

Timing

De DNB-president erkent wel dat het qua timing niet optimaal is om nu te investeren in de economie. Ministeries krijgen het geld soms nu al niet uitgegeven omdat ze niet genoeg ambtenaren hebben om de plannen uit te werken. Hoewel de werkloosheid iets oploopt, lag deze eerder dit jaar op een historisch laag niveau.

Knot sprak met de Kamer over het beleid van de ECB. Toen deze centrale bank begin september een nieuw opkoopprogramma van obligaties aankondigde, sprak hij zich hard uit tegen dat beleid. De ECB werkt toe naar een inflatie van net onder de twee procent op de 'middellange termijn'. Knot wil bespreken of de ECB niet beter kan toewerken naar een bandbreedte, in plaats van dat specifieke inflatiedoel. Het comité dat het beleid van de ECB bepaalt, waar hij zelf overigens deel van uitmaakt, moet volgens hem ook nadenken over wat de definitie is van die 'middellange termijn'.

Pensioenstelsel

Knot stelde in de Kamer ook dat Nederland veel te laat is begonnen met het opzetten van een nieuw pensioenstelsel. "We hebben geen andere keuze dan te accepteren" dat Nederland nog lang te maken zal hebben met een "lage en zelfs negatieve rente", aldus Knot. "We zullen ons pensioenstelsel moeten inrichten om daarmee om te kunnen gaan. Daar zijn we laat mee." Volgens hem had dat tien jaar geleden moeten gebeuren.

Klaas Knot is één van de sprekers tijdens de komende Accountantsdag, op 20 november in Rotterdam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.