Nieuws

Na jaren stijging in aantal vrouwelijke bestuurders

Na een daling van drie jaar op rij is het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen toegenomen. Het wettelijke streefcijfer van 30 procent is echter nog niet in zicht.

Dat blijkt uit de Nederlandse Female Board Index 2019 van prof. dr. Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society. Dit jaar was een op de vier nieuwe bestuurders een vrouw. Het relatieve aandeel vrouwelijke bestuurders steeg van 5,7 naar 8,5 procent.

Het percentage vrouwelijke commissarissen bij 88 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen ging van 25,1 naar 26,8 procent. Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek onlangs dat het aandeel bij de vijfduizend grootste Nederlandse bedrijven met 15 procent een stuk lager ligt. Lückerath: "Er is dit jaar eindelijk weer een stijging zichtbaar in het aantal benoemingen van vrouwelijke bestuurders. Het aandeel vrouwelijke commissarissen zit al langer in de lift. Helaas blijft het relatieve aandeel vrouwelijke bestuurders en commissarissen nog steeds achter bij de doelstelling. De stijging dit jaar is dus wellicht too little too late?"

De Wet Bestuur & Toezicht geeft het bedrijfsleven tot 1 januari 2020 de tijd om het streefgetal te realiseren van minimaal 30 procent mannen en vrouwen in raden van bestuur en toezicht. Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan de periode voor een tweede keer verlengen of met stevigere maatregelen te komen. De Sociaal Economische Raad (SER) geeft hier eind september een advies over.

Aandeelhouders

Van alle 64 nieuwbenoemde commissarissen waren er 24 vrouw (38 procent) Er zijn dit jaar zeven vrouwelijke bestuurders benoemd van in totaal 29 nieuwe bestuurders (24 procent), een record. Aan de andere kant benoemden 71 bedrijven zonder vrouwelijke bestuurder wel negentien nieuwe mannelijke bestuurders. Lückerath: "Het oordeel of de uitleg waarom deze bedrijven weer een man kozen voldoende is, is door de wetgever belegd bij de aandeelhouder. Uit de jaarverslagen valt niet af te lezen in hoeverre ondernemingen tijdens aandeelhoudersvergaderingen tot de orde worden geroepen over het niet halen van diversiteitsdoelen. Gezien het aantal mannelijk benoemingen bij de 71 bedrijven zonder vrouw in de RvB, lijkt de uitleg steeds voldoende te zijn geweest voor de aandeelhouder."

Zes bedrijven (zeven met ASR per 1-1) voldoen op dit moment aan het wettelijke streefgetal van 30 procent vrouw in de raad van bestuur én raad van commissarissen. Lückerath: "DSM heeft de meeste vrouwen in de gecombineerde RvB en RvC: vijf van de elf zijn vrouw (46 procent). Vijftien bedrijven voldoen aan het streefgetal voor alleen de RvB, dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Dertig bedrijven voldoen aan het streefgetal voor alleen de RvC, net als in 2018. De gedeelde laatste plaats is voor FlowTraders met in totaal negen bestuurders en commissarissen waarvan geen vrouw: zij hadden dit jaar ook geen nieuwe benoemingen. VolkerWessels, die vorig jaar op de laatste plaats stond, benoemde dit jaar zijn eerste vrouwelijke commissaris."

Vrouwenquotum

Eind augustus concludeerden het CPB en het SCP dat het invoeren van een bindend quotum het aandeel vrouwen aan de top zal vergroten. De adviesorganen wezen er wel op dat een quotum geen wondermiddel is: het verhoogt niet de winstgevendheid van bedrijven of het aandeel vrouwen in het middenmanagement. Een quotum met daaraan verbonden sancties is volgens het CPB en SCP wel een middel om het aantal vrouwen in de top snel te laten stijgen, wat volgens hen goed zou zijn voor de kansgelijkheid.

Ingrid de Graaf-de Swart, die per 1 januari 2020 toetreedt tot de directie van verzekeraar ASR, zegt echter in een interview in het AD dat het invoeren van een vrouwenquotum een averechts effect heeft op het aantrekken van topvrouwen.

"Ik heb in Duitsland gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij Delta Lloyd. Daar hebben ze een vrouwenquotum en geloof me, het is geen fijne entree als iedereen denkt dat je er zit omdat je een vrouw bent", aldus De Graaf-de Swart.

De Graaf-de Swart wil echter wel het streefgetal van 30 procent niet wordt losgelaten. "Als we dat doen dan geven we de boodschap af dat we het niet belangrijk vinden. Het is iets van de lange adem. Als het makkelijk was, dan waren we er natuurlijk allang geweest."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.