Nieuws

Nieuwe economie-index: '12 procent van onze economie is duurzaam'

Van de hele Nederlandse economie is 12,1 procent duurzaam te noemen. Dat percentage van de economie is "circulair, klimaatneutraal en inclusief".

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van MVO Nederland, een vereniging van ondernemers die klimaatneutraal zakendoen stimuleren.Het onderzoek werd uitgevoerd door SEO Economisch onderzoek, in samenwerking met KPMG, Rabobank, Milgro en natuurconservator IUCN. MVO Nederland introduceert met het onderzoek de Nieuwe Economie Index (NEx), die het voortaan jaarlijks zal uitbrengen.

Directeur Maria van der Heijden constateert dat het percentage van 12,1 procent laat zien dat er in Nederland al een redelijk begin is gemaakt met verduurzaming. Maar er moet volgens haar ook nog "enorm veel gebeuren" bij Nederlandse bedrijven. Van der Heijden: "Een NEx van 20 procent in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie."

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben: Nieuwe rijkdom (9,9%), Echte prijzen (17,2%), Transparante ketens (6,2%), Inclusief ondernemen (23,8%), Duurzame energie (6,2%), Biodiversiteit (8,9%) en Circulaire economie (12,1%).

Mvo-verslaggeving

De NBA liet deze week in een publieke management letter nog weten dat klimaat vaak ontbreekt in de strategie van organisaties, evenals de verantwoording over klimaatprestaties. De PML stelt dat bedrijven en organisaties die nalaten aandacht te besteden aan hun klimaatbeleid, financiële risico's lopen: van boetes tot verlies van marktaandeel, bijvoorbeeld als gevolg van reputatieschade.

Eind vorig jaar verscheen ook de Transparantiebenchmark 2019 en werd de daaraan gekoppelde Kristalprijs uitgereikt, de prijs voor de meest mvo-transparante verslaggeving. De Kristalprijs is in 2010 ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met de NBA. Schiphol heeft de Kristalprijs 2019 gewonnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.