Nieuws

Deloitte schikt met beleggers over fraude bij meubelgigant

Accountantsbureau Deloitte heeft met beleggersorganisatie European Investors-VEB een schikking bereikt over het grote fraudeschandaal bij de Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff. Hoeveel geld hiermee is gemoeid, kan volgens de partijen nog niet naar buiten worden gebracht.

Er is met Deloitte in Nederland overeengekomen dat de firma samen met de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte een bod zal doen aan gedupeerde beleggers. Hiervoor moet dan nog wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De verdere details van de deal zijn nog geheim.

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwarenhuis ter wereld, raakte enkele jaren terug in financieel in zwaar weer, nadat er een boekhoudfraude aan het licht was gekomen. De beurswaarde van het bedrijf is daarna flink gekelderd en beleggers gingen voor miljarden het schip in.

European Investors-VEB betoogde vervolgens dat Deloitte nalatig was geweest in zijn toezicht op de financiën van het winkelconcern. Daardoor zouden de jaarrekeningen van Steinhoff geen eerlijk beeld hebben gegeven van de situatie bij het bedrijf. Deloitte erkent in de schikking uiteindelijk geen aansprakelijkheid.

Afgelopen zomer kwam Steinhoff zelf ook al met een compensatievoorstel om wereldwijd claims af te handelen. In totaal was daar ongeveer 1 miljard dollar mee gemoeid, terwijl de geleden schade bij tal van partijen meer dan 8 miljard dollar zou bedragen. Aan gedupeerde beleggers vergoedt het concern tot omgerekend 266 miljoen euro.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.