Nieuws

Geen BSN-nummer meer vermelden op loonstroken en jaaropgaven

Het Burger Service Nummer (BSN) mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. Brancheorganisaties van onder meer banken, verzekeraars en IT-leveranciers vragen hiervoor aandacht van accountants.

Loonstroken en jaaropgaven zijn vaak nodig voor het aanvragen van financiële producten. Op zulke documenten staat vaak het Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) echter niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. "U zou de financiële sector daarom enorm helpen als u het BSN niet meer vermeldt op loonstroken en jaaropgaven", aldus de brancheorganisaties van verzekeraars, banken, financieel adviseurs, franchiseketens, serviceorganisaties en IT leveranciers in een brief aan de NBA. 

Het Burger Service Nummer is primair bedoeld voor contact tussen overheid en burgers. De verwerking van het BSN in de correspondentie tussen adviseurs of bemiddelaars met klanten, bijvoorbeeld bij advies, bemiddeling, verkoop, preventief beheer, claims of het verhelpen van betalingsproblemen, mag niet. "Het is niet toegestaan dat niet-overheidsinstellingen het BSN verwerken (zoals vastleggen, raadplegen, gebruiken, doorzenden en wissen), tenzij de wet zegt dat dit moet", zo stellen de brancheorganisaties.

Ze doen een "dringende" oproep aan accountants om het BSN-nummer niet meer op te nemen in documenten die klanten gebruiken om een financieel product aan te vragen. Alternatief kan zijn om klanten de mogelijkheid te bieden een document zonder BSN te downloaden.

Update 27 oktober 

Verschillende organisaties en personen hebben inmiddels gereageerd op bovenstaand artikel. Zij geven daarbij aan dat er een wettelijke plicht is om het BSN op jaaropgaven te vermelden. De in het artikel genoemde brancheorganisaties erkennen dat die plicht er is en betreuren het dat de formulering van de brief wellicht niet duidelijk genoeg was. Zij wijzen er alleen op dat het hen erom gaat dat de Autoriteit Persoonsgegevens expliciet heeft aangegeven dat vermelding van het BSN op o.a. jaaropgaven die voor andere doeleinden dan contact met overheidsorganen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van financieel advies of een financieel product, niet is toegestaan. De brancheorganisaties roepen met de brief dan ook alleen op de consument te helpen door ook varianten van de documenten zonder BSN beschikbaar te gaan stellen, zoals UWV en Stichting Pensioen Register al hebben gedaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.