Nieuws

Vrouwenquotum bedrijfsleven stap dichterbij

Het quotum voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven is een stap dichterbij. Ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) hebben de wet over het 'ingroeiquotum' voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wanneer de wet ingaat moet iedere mannelijke commissaris die vertrekt vervangen worden door een vrouw, totdat ten minste een derde van de raad van commissarissen bestaat uit vrouwen. Volgens beide ministers is de wet nodig, omdat de man-vrouwverhouding binnen het bedrijfsleven nog te scheef is.

Als een bedrijf toch een man aanstelt terwijl een vrouw de positie had moeten krijgen, dan is die benoeming niet rechtsgeldig. Ook voor het mannelijke aandeel commissarissen gaat een ondergrens van minstens een derde gelden.

Acht jaar

Vooralsnog vervalt de wet na acht jaar. De bewindspersonen hopen dat de huidige "ongelijke uitgangspositie" dan is rechtgetrokken. Wel wordt de wet over vijf jaar geëvalueerd. Als dan toch blijkt dat een wettelijk quotum langer nodig is, dan is er genoeg tijd om dit te regelen zonder dat de maatregel in de tussentijd moet worden opgeschort.

Sinds 2013 is er een wettelijk 'streefcijfer' van 30 procent, maar dat leverde nog niet genoeg op. Dit najaar werd bekend dat iets minder dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven nog niet voldoet aan het aanstaande quotum. De 43 ondernemingen die achterlopen, moeten gezamenlijk nog 54 vrouwen aanstellen.

Er is genoeg draagvlak voor de wet in de Tweede Kamer en ook werkgevers staan positief tegenover het voorstel.

Voorstel van wet inzake evenwichtige man/vrouw verhouding

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.