Nieuws

Belangenvereniging Eumedion staat achter vrouwenquotum

Belangenvereniging van institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars Eumedion steunt het quotum voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

Dat heeft de koepelorganisatie aan de Tweede Kamer laten weten. Door dat wettelijke quotum moeten de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven ten minste voor een derde uit vrouwen bestaan.

Eumedion vindt daarnaast dat grote beursgenoteerde ondernemingen ook zouden moeten streven naar minimaal een derde vrouwen in het bestuur en de subtop. Ook zouden de regels voor het maken van uitzonderingen rond het quotum verduidelijkt moeten worden.

De vereniging is het met het kabinet eens dat een diversiteitsquotum een "zwaar en uitzonderlijk middel" is, maar snapt dat het tijd wordt dat het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven wordt geforceerd. De voortgang met het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen is volgens Eumedion namelijk traag, en sommige bedrijven ondernemen alleen actie op dat punt als er wetgeving wordt aangekondigd, denkt de vereniging.

Ministers Sander Dekker van Rechtsbescherming en Ingrid van Engelshoven van OCW stuurden de wet over het 'ingroeiquotum' begin november naar de Tweede Kamer. Wanneer de wet ingaat, moet iedere mannelijke commissaris die vertrekt vervangen worden door een vrouw, totdat ten minste een derde van de raad van commissarissen bestaat uit vrouwen.

Volgens de ministers is deze wet nodig omdat de man-vrouwverhouding binnen het bedrijfsleven nog te scheef is. Zo leverde het wettelijke 'streefcijfer' van 30 procent dat sinds 2013 geldt nog niet genoeg op. Dit najaar werd bekend dat iets minder dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven nog niet voldoet aan het aanstaande quotum. De 43 ondernemingen die achterlopen moeten gezamenlijk nog 54 vrouwen aanstellen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.