Nieuws

Overheid verduidelijkt omzetbegrip binnen NOW-regeling

Bij de vandaag gepubliceerde aanpassingen in het pakket steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis heeft de overheid ook een bijlage gepubliceerd waarin het omzetbegrip binnen de NOW-regeling wordt verduidelijkt.

Bij veel ondernemers en accountants bestaan er vragen over welke inkomsten er moeten worden aangeduid als omzet binnen de NOW-regeling. Zo zijn er vragen rondom subsidies, giften en donaties, maar ook of bepaalde steunmaatregelen die al uitgekeerd zijn mee moeten worden geteld bij de omzet. Omdat er praktische vragen zijn over de NOW-regelingenorganiseert de NBA op 10 december een webinar over NOW praktijkcases en publiceert de overheid vandaag de 'Bijlage III: verduidelijking omzetbegrip binnen de NOW'.

Non-profit

Om het omzetverlies van een onderneming te kunnen berekenen, moet de omzet van 2020 vergeleken worden met die van 2019. Deze vergelijking moet consistent zijn: werkgevers moeten voor de omzetbepaling in 2020 dezelfde regels volgen als in 2019, stelt het ministerie van SZW in de bijlage. Het ministerie gaat verder in op specifieke gevallen, zoals non-profitorganisaties. "Voor non-profitorganisaties wordt in plaats van opbrengsten vaak over baten gesproken. Ook hier geldt dat gekeken wordt naar baten die aan de reguliere activiteiten van de organisatie te koppelen zijn. Baten kunnen bijvoorbeeld subsidies, giften, bijdragen vanuit overheidsinstellingen, donaties etc. zijn. Deze worden tot de omzet gerekend als deze voortkomen uit de reguliere activiteiten van de onderneming."

Subsidies

De corona-gerelateerde subsidies zijn een aparte categorie inkomsten waarbij geen vergelijking mogelijk is met 2019. "In eerdere communicatie is gezegd dat 'alle corona-gerelateerde subsidies meegerekend moeten worden in de omzet voor de NOW'. Dat wordt in deze brief verder geduid en genuanceerd. Voor vijf corona-gerelateerde subsidies, namelijk de TVL, TOGS, Regeling continuïteitsbijdrage zorg, beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven en Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw, is dat wel het geval. Deze subsidies worden als omzet gezien voor de NOW omdat dit anders tot dubbelfinanciering vanuit het Rijk kan leiden. Ook de eventuele tegemoetkoming die werkgevers ontvangen als zij werknemers uitlenen in het kader van crisisbanen wordt voor de NOW als omzet gezien, wederom met het oog op het voorkomen van dubbelfinanciering vanuit het Rijk."

Sectorspecifiek

Van verschillende kanten ontving de overheid ook vragen over sectorspecifieke aanvullende financiële steun en de samenloop met de omzet van de NOW. Zo is bijvoorbeeld tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een motie van de leden Van den Hul en Belhaj aangenomen, over de richtlijnen van de NOW, en hoe additionele financiële steun vanuit gemeenten voor de NOW behandeld wordt. "In antwoord daarop: voor alle andere coronagerelateerde subsidies wordt als uitgangspunt gehanteerd dat als een subsidie volgens het jaarrekeningenrecht als omzet wordt gezien voor de onderneming, het ook omzet is voor de NOW", aldus het ministerie.

Er zijn daarnaast vragen gesteld of steunmaatregelen voor specifieke organisaties of branches ook meegenomen moeten worden in de berekening van de omzet voor de NOW. "Ook daar geldt: als het inkomsten zijn die zien op de reguliere activiteiten van de onderneming zal het meegenomen moeten worden als omzet voor de NOW. Het restaurant dat naast de reguliere steunpakketten ook gebruik maakt van een specifieke regeling voor de horeca die erop gericht is om de afwezigheid van inkomsten op te vangen, zal dat als omzet moeten zien voor de NOW. Als het restaurant echter van de verhuurder een huurverlaging of – kwijtschelding heeft gekregen, kwalificeert dit niet als omzet voor de NOW. De huurverlaging ziet op de kosten voor de bedrijfsvoering, niet op de reguliere manier van inkomen verwerven voor een restaurant: door gasten te voorzien van een lekkere maaltijd."

Uitdaging

Het ministerie geeft verder toe dat het ondanks de brief nog steeds een uitdaging kan zijn om de omzet te bepalen, maar rekent op de expertise van accountants. "Met deze bijlage wordt in grote lijnen uiteengezet hoe het omzetbegrip voor de NOW in elkaar zit en wordt verduidelijkt wat er tot omzet gerekend moet worden en wat niet. Dat neemt niet weg dat het berekenen van het daadwerkelijke omzetverlies een lastige klus blijft. Of een specifieke subsidie of gift in een specifieke onderneming of instelling tot de omzet moet worden gerekend, kan niet van tevoren in algemene zin beoordeeld worden. Het ligt namelijk aan de specifieke bedrijfskenmerken en de voorwaarden van de aanvullende subsidies of een subsidie toegerekend wordt aan de reguliere bedrijfsactiviteiten of niet. Accountants en andere deskundigen hebben echter wel de expertise in huis om in individuele gevallen te beoordelen of een subsidie in een specifieke situatie als omzet moet worden gezien. Werkgevers die twijfelen over of een bepaalde subsidie of gift als omzet voor de NOW moet worden gezien, wordt daarom aangeraden om hierover contact te zoeken met hun accountant of een andere deskundige derde."

Vrijwillig lagere NOW

In een eerder webinar van de NBA over de NOW-regeling werd er door enkele deelnemers geopperd dat voor sommige ondernemingen een optie wenselijk zou zijn om vrijwillig minder NOW-subsidie te ontvangen (tegemoetkomend aan het moreel appel van de minister van SZW). De NBA heeft dit aanbod doorgegeven aan het ministerie van SZW en dit is vervolgens in de kamerbrief van 3 december opgenomen. Werkgevers krijgen nu een optie om minder NOW-subsidie te ontvangen als ze zelf vinden dat de regeling voor hen te gunstig uitvalt (seizoensbedrijven) of als ze gezien hun reserves niet het hele bedrag aan publieke middelen nodig hebben en daarmee tegemoet willen komen aan het morele appel dat op hen is gedaan.

NOW-webinar 10 december

De NBA organiseert op 10 december het tiende NBA Helpt-webinar, dat gaat over NOW praktijkcases. Tijdens het webinar wordt er ook dieper ingegaan op deze kamerbrief over het omzetbegrip binnen de NOW. Peter Leunge, coördinator team auditzaken bij het ministerie van SZW, zal een verdere toelichting geven.

Aanvullend op deze verduidelijking zal binnenkort, naast de informatie die hierover al beschikbaar is in Kamerstukken en op de websites van UWV en de NBA, op Rijksoverheid.nl een document gepubliceerd worden waarin het omzetbegrip voor de NOW nog eens duidelijk uitgelegd wordt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.