Fiscalisten willen dat overheid witwasmeldingen beter opvolgt
De overheid heeft te weinig capaciteit om opvolging te geven aan alle witwasmeldingen door banken, fiscalisten en accountants. Dat stellen de beroepsorganisaties van belastingadviseurs NOB en RB tegenover Trouw.
"Publieke opsporingsinstanties hebben de mankracht niet om werk te maken van alle meldingen die wij verplicht moeten doen", aldus Wim Gohres namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs (RB) in Trouw. Banken, advocaten, accountants en fiscalisten moeten verdachte transacties melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland.
Vervolgens is het aan het Openbaar Ministerie (OM) of de fiscale opsporingsdienst Fiod om opvolging te geven aan deze meldingen. Volgens Gohres is het "frustrerend om te zien" dat dat nu maar zelden gebeurt. "Het komt nu te veel van één kant." Ook banken toonden zich hier eerder ongerust over.
Schaamteloos
Transparency International Nederland zegt tegenover Trouw de signalen van de banken en fiscalisten te herkennen, maar vindt het "schaamteloos" dat die partijen hierover klagen, omdat zij zelf te lang niet goed genoeg op hun klanten hebben gelet. "Dus deden ze tot voor kort ook weinig meldingen van mogelijk verdachte transacties. Logisch dat de FIU en Fiod dan weinig mensen aanstellen om die meldingen te verwerken of te onderzoeken."
Ook het kabinet moet wat de fiscalisten betreft meer doen tegen witwassen. De middelen die hiervoor tot nu toe door de ministeries van justitie en financiën zijn vrijgemaakt zijn volgens NOB en RB lang niet voldoende.
FIU-Nederland verklaarde in 2018 een recordaantal van 57.950 ongebruikelijke transacties verdacht, met een totale waarde van meer dan 9,5 miljard euro, bleek uit het jaarverslag van FIU dat medio 2019 verscheen. Accountants maakten duidelijk vaker (1.987 keer) melding van ongebruikelijke transacties dan fiscalisten (298 keer).
Gerelateerd

PEPpi en Kokki - alle gekheid op een stokkie?
Moeten accountants met iedere klant die ze accepteren een uitgebreid vraaggesprek houden, om vast te stellen of het een politiek prominent persoon betreft, vraagt...

Ministerraad stemt in met 'cryptowet'
De ministerraad heeft, op voorstel van minister Kaag van Financiën, ingestemd met eisen voor cryptobedrijven. Om consumenten te beschermen mogen cryptobedrijven...

Toegang UBO-register blijft beperkt
De toegang tot het UBO-register blijft beperkt tot instanties met een wettelijke taak bij het voorkomen en tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering....

FIU weigert voortaan meldingen ongebruikelijke transacties zonder omschrijving
De Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland neemt vanaf 1 november alleen nog meldingen van ongebruikelijke transacties in behandeling, als daarbij een omschrijving...

De Volksbank zet nieuwe bestuurder op antiwitwasbeleid
De Volksbank, bekend van onder meer SNS en ASN Bank, zet een nieuwe, speciaal daarvoor vrijgemaakte bestuurder op het bestrijden van financiële criminaliteit.