Nieuws

FRC bezorgd over risico's audits door coronavirus

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft Britse accountantskantoren gevraagd welke noodplannen zij hebben liggen voor het afhandelen van audits voor controleklanten met kantoren in China.

Dat meldt de FRC op haar website. De toezichthouder wil van de kantoren weten of het virus "invloed heeft op hun vermogen controles in China te beoordelen en de gevolgen voor het tijdig geven van auditadviezen."

De FRC heeft daarnaast een adviesdocument gepubliceerd waarin het accountantskantoren op het hart drukt bij de controle van bedrijven de invloed van het coronavirus COVID-19 op de bedrijfsvoering mee te nemen.

"Volgens de wet moeten bedrijven de belangrijkste risico's voor hun bedrijf rapporteren […] Wij moedigen bedrijven aan om zorgvuldig te overwegen welke toelichtingen zij eventueel in de jaarrekening met betrekking tot deze gebeurtenissen moeten opnemen. De omvang van het risico en de mate waarin het uitkristalliseert, is afhankelijk van de specifieke bedrijfsomstandigheden van bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgebreide werkzaamheden of productie in China, met daaruit voortvloeiende personeelstekorten en productievertragingen."

De FRC waarschuwt daarnaast dat ook bedrijven die zelf geen aanwezigheid hebben in China mogelijk toch gevolgen kunnen ondervinden van het virus, vanwege belangrijke handelsverbindingen of wereldwijde toeleveringsketens die afhankelijk zijn van producenten in China.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.