Nieuws

Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie

Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) voor in totaal 2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.

Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. DNB wijst erop dat deze hoger was dan 100 procent van de vaste beloning. Daarnaast werd een bonus aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald, aangezien het extraatje over meerdere jaren uitgesmeerd had moeten worden. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. "De boete betreft een oude kwestie uit 2014", benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.

Draijer liet vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers nog weten een andere geldstraf van DNB te verwachten, vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. De bank is op last van DNB momenteel tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten op mogelijke witwasrisico's.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.