Nieuws

Topman Rabobank sluit boete in verband met witwaskwestie niet uit

De Rabobank krijgt mogelijk te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van de bank afgelopen jaar flink gekelderd.

Topman Wiebe Draijer sluit een boete niet uit, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers. In november 2019 werd al bekend dat Rabobank op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's.

De bank was op de vingers getikt omdat de onderbouwing van 40.000 klantdossiers in de laagste risicoklasse onvoldoende zou zijn. DNB gaat in april kijken of de Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durft niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

De nettowinst van de bank kwam vorig jaar uit op 2,2 miljard euro; aanzienlijk lager dan de recordwinst van drie miljard euro over 2018. Het ongunstige renteklimaat had grote impact op de resultaten. Zo heeft Rabobank zijn belang van dertig procent in verzekeraar Achmea met 300 miljoen euro afgewaardeerd. Kort geleden werd bekend dat vermogende spaarders later dit jaar ook bij Rabobank rente moeten gaan betalen over hun spaargeld.

Stroppenpot

De coöperatieve bank kampt tevens met flink toegenomen kredietvoorzieningen, als gevolg van economische omstandigheden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Volgens Draijer is er ongeveer 1 miljard euro in de 'stroppenpot' gestopt voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Onder meer klanten van Rabobank in de suikerbranche hebben het moeilijk.

De bankensector ligt de laatste tijd onder een vergrootglas in verband met witwaskwesties. DNB heeft Rabobank eerder al een boete opgelegd van iets meer dan 1 miljoen euro, wegens gebreken bij de registratie van klanten en daarmee niet voldoen aan antiwitwasregels.

De Rabobank schikte begin 2018 ook een zaak in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Bij vestigingen van een dochteronderneming in de buurt van de grens met Mexico hielden klanten zich jarenlang bezig met verdachte praktijken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.