Nieuws

Esther-Mirjam Sent: 'Vrouwen vaker benoemd op lastige managementposities'

Vrouwen worden vaker benoemd in managementposities met een relatief hoog afbreukrisico. Dat stelde hoogleraar Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) tijdens het Women Leadership Event van NBA en IMA samen.

In Nederland is nog altijd sprake van een achterstandspositie voor vrouwen in werksituaties. Met een gender pay gap van gemiddeld zestien procent zit ons land in de middenmoot in Europa. Maar met slechts 26 procent vrouwen in leidende posities hangt Nederland bijna helemaal onderaan.

Veel instituties in ons land zijn nog ingericht op een traditionele rolverdeling en voor vrouwen lijkt parttime werken vaak de standaard. "Aan mannen wordt nooit gevraagd hoe ze werk en privé combineren", aldus Sent.

Quotum

Het aandeel vrouwelijke hoogleraren in ons land is circa twintig procent, in de politiek is dat zo'n 35 procent. Ook haar eigen benoeming als hoogleraar is te danken aan een quotum, erkende Sent tijdens de bijeenkomst. Een vrouwenquotum voor managementposities is een goede zaak, omdat het zorgt voor voldoende kritische massa. Dan kan het vervolgens weer over de inhoud gaan en niet meer over gender, zo stelde de hoogleraar. Ook de Europese Commissie pleit momenteel (weer) voor een EU-quotum van veertig procent vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat cv's van mannen en vrouwen verschillend worden gelezen, net als aanbevelingsbrieven. Mannen solliciteren eerder op functies als ze maar een aantal van de daarvoor gevraagde vaardigheden bezitten, vrouwen zijn veelal terughoudender in dat opzicht. En ze worden gezien als competent of als aardig, maar bijna nooit beide tegelijk.

Glass cliff

Een opvallend fenomeen, na het glazen plafond, is de glass cliff: het gegeven dat vrouwen eerder in managementposities worden benoemd in situaties met een hoog afbreukrisico, zoals bij grote reorganisaties of in crisistijd. Vrouwen blijken beter om te kunnen gaan met stressvolle situaties, zo bewijst laboratoriumonderzoek.

Als voorbeelden noemde Sent de benoemingen van Christine Lagarde (sinds november 2019 voorzitter ECB), Ankie Broekers-Knol (sinds juni 2019 staatssecretaris van Justitie en Veiligheid) en Alexandra van Huffelen (eind januari benoemd tot staatssecretaris van Financiën en belast met het toeslagendossier).

De NBA organiseerde de bijeenkomst als onderdeel van een reeks 'Women's Accounting Leadership Series', samen met het IMA, organisatie voor financial professionals in business.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.