Nieuws

FRC geeft boetes aan KPMG en controlepartner

De Britse toezichthouder FRC heeft een boete van 517 duizend euro opgelegd aan KPMG en een boete van 33 duizend euro aan controlepartner Nicola Quayle, wegens een gebrek aan professionele scepsis.

Lex van Almelo

KPMG en Quayle - een senior partner in Manchester met drieëntwintig jaar controle-ervaring - hebben de jaarrekening 2015/2016 van een (niet nader genoemde) onderneming goedgekeurd. Bij de controle van leverancierskortingen zijn zij afgegaan op documenten van de onderneming.

Leverancierskortingen zijn fraudegevoelig en worden doorgaans beschouwd als groot controlerisico. KPMG heeft voor de controle echter geen risicoschatting gemaakt en heeft de gegevens van de onderneming niet geverifieerd. KPMG had dus onvoldoende geschikte controle-informatie.

De FRC heeft KPMG en Quayle berispt. Verder moet een registeraccountant van de Londense KPMG-vestiging drie controledossiers van Quayle reviewen en de resultaten rapporteren aan de FRC. Quayle zelf moet een “appropriate training” volgen die de toezichthouder heeft goedgekeurd. Zij mag twee jaar lang geen oob’s meer controleren.

Reputatie

De FRC memoreert bij het boetebesluit het ‘poor recent disciplinary record’ van KPMG sinds mei 2018: 

  • 4 miljoen euro boete, controle The Bank of New York Mellon in Londen en The Bank of New York Mellon (International) Limited;
  • 4,5 miljoen euro boete, controle van The Co-operative Bank plc;
  • 6,8 miljoen euro boete, controle van Lloyd’s Syndicate 218 (Equity Red Star);
  • 2,4 miljoen euro boete, controle Ted Baker plc;
  • 3,6 miljoen euro boete, controle Quindell plc.

 Ook Quayle heeft volgens de FRC a poor regulatory record. Ze kreeg in 2012 en 2016 al slechte beoordelingen bij FRC-reviews. De FRC heeft bij de boete voor Quayle rekening gehouden met de geldstraf van 24.500 pond die KPMG de controlepartner oplegde.

De FRC beklemtoont dat een professioneel-kritische houding een kernplicht blijft van de controlerend accountant en dat de toezichthouder gepaste maatregelen neemt als die houding ontbreekt, zoals in dit geval.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.