Nieuws

NBA werkt aan standaarden voor NOW-regeling

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) leidt tot veel vragen bij accountants. De NBA heeft over de regeling intensief contact met het ministerie van SZW en het UWV en werkt aan standaarden voor accountants.

Via de NOW-regeling kunnen ondernemingen tot negentig procent van de loonkosten terugkrijgen, mits zij kunnen aantonen minimaal twintig procent minder omzet te hebben behaald over een periode van drie maanden. Dat aantonen moet uiteindelijk voor een deel van de aanvragen worden onderbouwd met een accountantsverklaring; de grens daarvoor is nog niet bepaald.

Uitgangspunt is dat andere partijen, zoals het UWV, straks makkelijker kunnen vaststellen dat de door een onderneming opgestelde verantwoording geschikt is om hun uiteindelijke afrekening op te baseren.

Verleidelijk

Veel accountants hebben zorg over het gebruik van de NOW-regeling en het verstrekken van die verklaring. De NOW is geïntroduceerd om bedrijven die anders door de crisis gedwongen waren medewerkers te ontslaan, te helpen hun personeel te behouden. De regeling is verleidelijk voor ondernemers om aan te vragen, ook als dat eigenlijk niet nodig is.

NBA-voorzitter Marco van der Vegte geeft aan dat sprake is van een ingewikkeld proces, met risico's op fraude. "Ik ben blij met de NOW-regeling, want ondernemers hebben die nu keihard nodig. Maar als accountants, in welke rol dan ook, moeten we ook ons moreel kompas bewaken en oog hebben voor oneigenlijk gebruik. Op verzoek van SZW heeft de NBA feedback gegeven op risico's en controleerbaarheid van mogelijke aanvullingen van de regeling. Dat hebben we niet alleen gedaan, maar samen met collega's van grote en kleine kantoren."

Standaarden

De NBA heeft daarnaast aan het ministerie van SZW aangegeven dat het verstandig is om passende standaarden te ontwikkelen voor accountantsverklaringen bij de NOW-regeling. Dat moet voorkomen dat er allemaal verschillende verklaringen ontstaan, aldus de beroepsorganisatie. Apart aandachtspunt daarbij is de toepassing van de NOW-regeling op het niveau van het concern of de werkmaatschappij. "Ten aanzien van autonoom aan het maatschappelijk verkeer deelnemende onderdelen van een concern zien wij uitvoerings- en controlerisico's", zo stelt de NBA.

Minister Koolmees van SZW heeft de Tweede Kamer via een brief inmiddels bijgepraat over de stand van zaken van de NOW-regeling en de rol van accountants hierbij. Hij verwijst daarin naar "uitvoerig overleg" met de NBA, onder meer over wijziging van de concernbepalingen in de NOW.

Plan van aanpak

Binnen de NBA wordt tegelijk in nauw overleg met kleinere en (middel)grote accountantskantoren gewerkt aan een plan van aanpak voor de NOW-regeling. Onderdeel daarvan zijn een standaard, een helpdesk en een vaktechnisch panel, dat individuele accountantskantoren kan ondersteunen bij het maken van keuzes voor de rapportage.

Voorzitter Van der Vegte snapt dat er veel vragen leven bij accountants die straks gevraagd worden om een NOW-verklaring af te geven aan ondernemingen die een beroep doen op de regeling. Hij spreekt van "intensief contact" met SZW en hoopt “binnen een of twee weken” een verdere update te kunnen geven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.