Nieuws

'45 miljard euro omzetverlies voor NOW-bedrijven'

Bedrijven die een beroep doen op de NOW-regeling van de overheid, hebben in totaal zo'n 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven.

Dat meldt ABN Amro op basis van een eigen berekening. Groothandels, winkels en industriële bedrijven lijden het meeste omzetverlies als gevolg van de coronacrisis.

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Groothandels, die op grote schaal te maken hebben met vraaguitval, hebben het grootste omzetverlies van alle bedrijven die zich hebben aangemeld voor de NOW-regeling, zo'n 16 miljard euro. Industriële bedrijven hebben te kampen met een omzetverlies van ongeveer 10 miljard. Winkeliers hebben een terugval van 6 miljard euro en transportbedrijven naar schatting 4 miljard euro. Voor horecabedrijven vertegenwoordigen de aanvragen 4,5 miljard euro aan omzetverlies, aldus ABN Amro.

Vorige week maakte uitkeringsinstantie UWV bekend dat ruim 121 duizend bedrijven al een NOW-aanvraag deden. Die bedrijven hebben aangegeven dat zij gemiddeld circa 70 procent minder omzet draaien van maart tot juli. Bij de bedrijven werken in totaal bijna 2 miljoen mensen. Het UWV heeft inmiddels 2 miljard euro uitgekeerd aan werkgevers om een deel van hun loonkosten op te vangen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.