Nieuws

Eerste Divisie-voetbal vreest grote omzetdalingen voor komend seizoen

Voetbalclubs in de Eerste Divisie moeten voor het komend seizoen uitgaan van een omzetdaling van veertig tot vijftig procent. Het totale verlies kan oplopen tot zo’n zestig miljoen euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Actuarieel Genootschap (AG), in samenwerking met de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Daarbij is een aantal mogelijke scenario's doorgelicht, waarbij onder andere gekeken is naar het wel of niet toelaten van publiek vanaf 1 september 2020 of vanaf 1 januari 2021.

"De verschillende scenario's laten een te verwachten verlies zien variërend van vijf miljoen (een normaal scenario dat het publiek welkom is vanaf het begin) tot zestig miljoen, wanneer de gehele voetbalcompetitie niet doorgaat", aldus AG-voorzitter Ron van Oijen. "Het is dus van groot belang dat bij ieder scenario plannen worden gemaakt die oplossingen bieden."

Verliezen beperken

In samenwerking met de KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de betaald voetbal organisaties (BVO’s) worden diverse oplossingsmogelijkheden onderzocht om de verliezen zoveel mogelijk te beperken. Forse loonoffers leveren in de Eerste Divisie minder op, want het gemiddelde salaris van een speler in de Keuken Kampioen Divisie bedraagt € 2.750 bruto per maand.

Wel wordt gekeken naar vermindering van het minimum aantal contractspelers en het aanspreken van aandeelhouders en investeerders. Aan de gemeenten kan worden gevraagd de huren van de stadions kwijt te schelden, zolang er niet of zonder publiek wordt gespeeld.

Desastreus

"Iedere BVO in de Keuken Kampioen Divisie is inmiddels doordrongen van de ernst van de situatie", stelt Marc Boele, algemeen directeur CED. In overleg met instanties en betrokkenen wil de CED daarom toch proberen toe te werken naar een herstart van de competitie op 1 september, liefst inclusief het (deels) toelaten van publiek. "Anders zijn de gevolgen voor de Keuken Kampioen Divisie desastreus.''

Voetbalbond KNVB sprak begin mei ook haar zorg uit over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor het betaald voetbal. Nederlandse clubs zijn bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken, benadrukte de KNVB daarbij.

De NBA bracht in 2019 een open brief uit aan betaaldvoetbalorganisaties over hun financiële stabiliteit. Daaruit bleek toen al dat verschillende voetbalclubs financieel kwetsbaar zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.