Nieuws

Wetsvoorstel voor vrouwenquotum gaat beleggers niet ver genoeg

Het wetsvoorstel van het kabinet voor een verplicht quotum voor vrouwen in de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven gaat niet ver genoeg.

Belangenvereniging van institutionele beleggers Eumedion schrijft in een reactie dat bedrijven door het huidige voorstel minder ambitieus kunnen worden dan bij de huidige regeling van streefcijfers.

Eumedion staat volledig achter de doelstelling om meer vrouwen aan de top te krijgen en kan zich, gezien de langzame voortgang op dit gebied, achter het "zware middel" van een verplicht quotum scharen. Dat moet echter niet alleen gelden voor de raad van commissarissen, maar ook voor het bestuur. Bovendien zouden bedrijven ook in de managementlagen daaronder moeten streven naar een gelijkmatigere afspiegeling van mannen en vrouwen.

Wel moeten beursgenoteerde bedrijven ook de mogelijkheid krijgen om in uitzonderlijke gevallen tijdelijk af te wijken van het quotum. Als bijvoorbeeld een groot deel van de raad van commissarissen opstapt, kan het onmogelijk zijn om op korte termijn genoeg geschikte kandidaten te vinden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.