Nieuws

AV: drie procent van accountantskantoren doet beroep op NOW-regeling

Circa drie procent van de accountantskantoren heeft zelf een beroep gedaan op de eerste NOW-regeling. Dat constateert AccountancyVanmorgen (AV), op basis van een selectie uit de lijst met 139.000 bedrijven die gebruikmaakten van de NOW-subsidie.

AV houdt rondom die drie procent de nodige slagen om de arm. "In het NOW-register komen 49 bedrijven met het woord 'accountant' voor. Wordt dit aantal afgezet tegen het aantal vermeldingen in het KvK-register dan heeft circa drie procent van de accountantskantoren noodsteun gekregen", aldus de vaksite.

Omdat het zgn. SBI-nummer van de bedrijven niet is vermeld in de lijst, kan volgens AV alleen "een globale indruk worden verkregen van het aantal accountants- en administratiekantoren dat van NOW 1.0 gebruik heeft gemaakt".

Anderhalf miljoen

De 49 genoemde accountantskantoren ontvingen samen zo'n anderhalf miljoen euro vanuit de NOW-regeling; gemiddeld bijna 31.000 euro per kantoor. Het hoogste voorschot ging naar een kantoor in Eindhoven: € 240.174, het laagste naar een kantoor uit Tuitjehorn: € 1.056. Ook elf SRA-kantoren deden een beroep op de regeling.

De top-30 accountantskantoren komen niet voor in de lijst. Wel hebben serviceorganisaties als Extendum, Auxilium en Fiscount gebruikgemaakt van de NOW-subsidie. "Dat is op zich niet onlogisch: een substantieel deel van de omzet van deze organisatie bestaat uit het geven van cursussen en trainingen. Deze kwamen door corona tijdelijk volledig stil te liggen", aldus AccountancyVanmorgen. Ook beroepsorganisatie NOAB maakte gebruik van de NOW-regeling.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.