Nieuws

'Teleurstellend dat weinig bedrijven gehoor geven aan oproep om verklaring accountant bij halfjaarcijfers'

Auditcommissies van ondernemingen moeten de accountant vragen een extra beoordeling bij de halfjaarcijfers uit te voeren. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer, in reactie op een eerdere oproep vanuit beleggersvereniging VEB.

Pheijffer noemt het in zijn column in het FD "teleurstellend dat weinig bedrijven gehoor hebben gegeven aan de oproep namens aandeelhouders". De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) pleit voor een extra beoordeling van de accountant bij de halfjaarcijfers van ondernemingen.

De accountant zou ook een continuïteitsverklaring moeten afgeven en daarmee een uitspraak doen over de levensvatbaarheid van de onderneming in het komende jaar. Uit een recente inventarisatie door de VEB blijkt echter dat nog maar weinig beursgenoteerde ondernemingen gehoor hebben gegeven aan de oproep vanuit de aandeelhouders.  

Redenen

Pheijffer noemt de redenen die daarvoor worden gegeven nog teleurstellender. Zo stelde bouwbedrijf Heijmans, dat "de toegevoegde waarde van een extra beoordelingsverklaring niet opweegt tegen de extra inspanningen en kosten van die exercitie" en verlichtingsbedrijf Signify dat onderliggende risico’s "afdoende" waren geadresseerd. "Een oordeel dat ik dan toch liever uit de pen van de accountant zie rollen dan uit de mond van het ondernemingsbestuur", aldus Pheijffer.

Wat hem betreft geven auditcommissies van ondernemingen de accountant een extra opdracht voor beoordeling van de halfjaarcijfers. "Zodat aandeelhouders meer zekerheid krijgen over relevante zaken zoals prognoses, goodwill, afboekingen en continuïteit. De 'heldere blauwe ogen' van bestuurders zijn achteraf immers te vaak troebel gebleken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.