Nieuws

Tweede ronde NOW-regeling aan te vragen bij UWV

Bedrijven die worden geraakt door de coronacrisis kunnen vanaf 6 juli terecht bij uitkeringsorganisatie UWV voor de tweede ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Werkgevers kunnen tot en met 31 augustus 2020 opnieuw een tegemoetkoming NOW aanvragen en zo hun werknemers doorbetalen. Daarbij maakt het niet uit of werkgevers ook al van de eerste tranche van de NOW-regeling gebruik hebben gemaakt. De NOW 2.0-regeling is voor een periode van vier maanden.

De systematiek van 'NOW 2.0' wijkt niet af van die van eerste NOW-regeling, maar er wel sprake van een aantal aanpassingen, aldus het UWV. Bedrijven die een tegemoetkoming loonkosten aanvragen, mogen volgens de nieuwe regeling wel werknemers ontslaan om economische redenen, zonder dat zij daarvoor extra beboet worden. Bedrijven zullen in sommige gevallen moeten snijden in de kosten en daar horen soms ook ontslagen bij, is de overweging. Tegelijk is het doel van de tweede aanvraagperiode NOW dat zo veel mogelijk banen behouden blijven.

Rustig van start

De NOW 2.0 is het belangrijkste onderdeel van het tweede noodpakket van het kabinet, dat van juni tot en met september loopt. Volgens het UWV bleef het de eerste dag redelijk rustig bij het loket voor de nieuwe loonsubsidieregeling. Rond 16.00 uur hadden 5520 bedrijven bij het UWV aangeklopt voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Toen op 6 april de eerste NOW-regeling opende, kwamen op dag één al bijna 27.000 aanvragen binnen. 

Flexwerkers en oproep- en uitzendkrachten vallen in sommige gevallen net buiten de NOW-regeling. Als zij van geen andere steunmaatregel gebruik kunnen maken, komen ze in aanmerking voor de recent in het leven geroepen Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Twee weken geleden opende dat loket en sindsdien hebben 16.000 mensen deze vorm van inkomensondersteuning aangevraagd.  

Aanvraag tegemoetkoming NOW 2.0 bij UWV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.