Nieuws

FD: onduidelijkheid over NOW-verantwoording

De verantwoording van bedrijven bij de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zorgt voor onrust bij ondernemingen. In het Financieele Dagblad waarschuwen accountants dat met name onduidelijkheid kan ontstaan bij onderdelen van grotere concerns.

Volgens het FD hebben bedrijven bij het aanvragen van de eerste NOW-regeling "onbewust fouten gemaakt die achteraf duur kunnen uitpakken". Rondom de NOW-regels voor afzonderlijke onderdelen van grote concerns, zoals dochterbedrijven of werkmaatschappijen, bestond aanvankelijk onduidelijkheid. Accountants waarschuwen dat hierdoor het risico op terugbetalen van de eerder door het UWV verstrekte subsidiegelden ontstaat, zo schrijft de krant.

"Bedrijven die dachten dat ze het goed gedaan hadden, maar het voorschot formeel onder een ander artikel hadden moeten aanvragen, lopen het risico dat het UWV straks bij de vaststelling van de subsidie zegt dat ze niet voldoen aan de eisen", zegt PwC-partner en hoofd vaktechniek Arjan Brouwer tegen het FD. Ook Christiaan Buizer, partner bij Grant Thornton, vreest dat veel bedrijven "door onduidelijkheden en vervelende effecten" in de regeling straks subsidiegelden moeten terugbetalen. Uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid onderkennen het probleem en zijn daarover in gesprek.

Standaarden

De NOW-regeling, waarvan momenteel de tweede tranche loopt, is bedoeld voor bedrijven die hun omzet met meer dan twintig procent zagen terugvallen door de coronacrisis. In oktober begint het UWV met de definitieve vaststelling van de verstrekte subsidiegelden.

Deze week besluiten het NBA-bestuur en het Adviescollege Beroepsreglementering (ACB) over nieuwe standaarden voor assurance en assuranceverwante werkzaamheden rondom de NOW. Na goedkeuring start begin september een twee weken durende consultatie van de standaarden. 

FD: 'Accountants verwachten dat bedrijven 'aanzienlijk' deel noodsteun moeten terugbetalen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.