Nieuws

Rients Abma (Eumedion): 'Europees toezicht op financiële verslaggeving nodig'

Om een nieuw boekhoudschandaal zoals bij Wirecard te voorkomen is Europees toezicht op financiële verslaggeving van beursfondsen hard nodig. Dat zei Rients Abma, directeur van beleggerskoepel Eumedion, donderdag in het radioprogramma BNR Zakendoen.

De lappendeken van bevoegdheden van nationale toezichthouders kan volgens Abma fnuikend zijn voor het vertrouwen van beleggers. De nationale toezichthouders missen volgens de Eumedion-directeur de instrumenten om het toezicht op financiële verslaggeving goed uit te voeren. Zo kan de AFM bijvoorbeeld niet zelfstandig ingrijpen bij aanwijzingen dat de financiële verslaggeving niet klopt. Daarnaast bestaat het gevaar dat nationale toezichthouders zich niet onafhankelijk genoeg opstellen tegenover belangrijke beursgenoteerde bedrijven.

Dat is in Amerika beter geregeld, aldus Abma. Daar heeft de strenge en onafhankelijke Securities and Exchange Commission (SEC) meer bevoegdheden en slagkracht. Daardoor geniet de toezichthouder de waardering van beleggers en ondernemingen en zorgt voor vertrouwen in de Amerikaanse kapitaalmarkt.

Accountants

Als het gaat om het accountantstoezicht loopt Nederland voorop met de kwaliteitsslag in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, meent Abma. "In Duitsland is het onderzoek naar de precieze rol van de externe accountant van Wirecard nog gaande. Ik denk dat de controles van de jaarrekening in Nederland van een hoger niveau zijn dan in Duitsland."

Daarbij wijst hij op het onlangs gepubliceerde AFM-rapport over de randvoorwaarden voor kwaliteit bij de big four. Wel is het nu wachten op het nieuwe rapport van de AFM over de kwaliteit van individuele controles, aldus Abma.

Bron: BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.