Nieuws

FIFA: coronacrisis kost voetbalwereld 9,3 miljard euro

Het coronavirus kost volgens een berekening van de FIFA de voetbalwereld naar verwachting 11 miljard Amerikaanse dollar, omgerekend ongeveer 9,3 miljard euro.

Meer dan 150 voetbalbonden vroegen al om financiële hulp bij de wereldvoetbalbond, dat een noodfonds van 1,5 miljard euro opzette. "Dat is een enorm aantal. Dit raakt de hele voetbalwereld, inclusief alle jeugdopleidingen. Volgend jaar zal de impact nog niet verdwenen zijn. Daarom is dit noodfonds niet tijdgebonden. Nationale bonden kunnen later ook nog leningen aanvragen", zegt Olli Rehn, voorzitter van de stuurgroep rond het coronavirus bij de FIFA.

Volgens Rehn is het voetbal in Europa, in termen van absolute kosten, het zwaarst getroffen. Veel clubs in Zuid-Amerika hebben het zwaar, omdat daar de competitie loopt van het voorjaar tot de herfst. Dat is net de periode dat het coronavirus het voetbal trof.

Naleving

Rehn benadrukt dat het beschikbaar gestelde geld voor de juiste doeleinden moet worden gebruikt. "Voor corruptie is geen plaats in het voetbal. Goed bestuur vormt de kern van dit Covid-19-hulpfonds", zegt hij. "We hebben dit duidelijk gemaakt aan de aangesloten bonden. Sommige van die bonden hebben geklaagd over zware nalevingsprocedures. Daar ben ik behoorlijk aan gewend. We eisen volledige naleving en we werken samen met wereldwijd bekende accountantskantoren."

De voorzitter van de stuurgroep gaf woensdag ook enkele voorbeelden van hoe het noodfonds al wordt gebruikt. In Thailand heeft het geld bijgedragen aan het herstarten van de nationale competitie, inclusief coronatesten, maar ook om de videoscheidsrechter (VAR) te implementeren. Mexico besteedde zijn volledige subsidie ​​van 1,5 miljoen Amerikaanse dollar aan zijn nationale vrouwencompetitie. Uruguay kon door het beschikbaar gestelde geld personeel binnenboord houden waardoor de voetbalbond goed kan blijven functioneren.

Nederland

In Nederland sprak de KNVB al in mei van dit jaar haar zorg uit over de grote financiële gevolgen van de coronacrisis voor het betaald voetbal. Clubs uit de ere- en eerste divisie ontvingen samen daarna zo'n dertig miljoen euro aan subsidie vanuit de NOW-1-regeling. 

De NBA publiceerde in mei 2019 een open brief aan betaaldvoetbalorganisaties over de financiële stabiliteit van deze bvo's. Daaruit bleek toen al, ruim voordat de coronacrisis uitbrak, dat verschillende clubs financieel kwetsbaar waren.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.