Nieuws

NBA in de media over NOW-verantwoording

Gisteravond heeft het ministerie van SZW het accountantsprotocol voor de NOW 1-regeling gepubliceerd en vandaag start de NBA met de consultatie van twee nieuwe standaarden voor assurance en assuranceverwante werkzaamheden van accountants. NBA-voorzitter Marco van der Vegte sprak onder meer met het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en RTL Z.

Het FD kopt met 'Accountants zijn akkoord, de controle van NOW 1 kan beginnen' en beschrijft onder meer het proces van totstandkoming van de regeling en het controleprotocol. Het heeft vier maanden overleg gekost om te komen tot een controleprotocol te komen waar de NBA mee akkoord kon gaan. "Dat is lang, maar die tijd was ook echt noodzakelijk. We kunnen tevreden zijn met wat er nu ligt', zegt Van der Vegte tegen het FD.

BNR Nieuwsradio-presentator Bas van Werven noemt in de ochtenduitzending de werkzaamheden in het kader van de NOW-verantwoording "een berg werk". Van der Vegte: "Ja, het is een hele klus. We hebben de afgelopen vier maanden met het ministerie van SZW hard gewerkt om te kijken hoe we nu enerzijds omgaan met de uitvoeringsrisico's die er nu eenmaal zijn als je heel snel wetgeving maakt en een regeling uitvoert zoals de NOW en de frauderisico's die er mee gepaard kunnen gaan, en anderzijds hoe we omgaan met de controlekosten, en ook recht doen aan de omvang van de onderneming. Er zitten kleine ondernemers bij, maar ook beursfondsen, daar zul je dus verschillende controlemaatregelen op los moeten laten."

Op de vraag hoe accountants kunnen ontdekken of een bedrijf fraudeert antwoordt Van der Vegte dat daarvoor duidelijke procedures in het controleprotocol staan beschreven waarmee het helder is wat er van accountants wordt verwacht. Op de vraag waar de bewijslast ligt wanneer er een verdenking van fraude is, wijst Van der Vegte ook nog op de ketenverantwoordelijkheid: "De ondernemer stelt op, de accountant controleert, en het UWV stelt uiteindelijk vast, dus er ligt een hele grote verantwoordelijkheid bij de ondernemer."

Van der Vegte zegt in het interview ook nogmaals aan accountants te willen meegeven om zoveel mogelijk controlewerkzaamheden voor de NOW-regeling te combineren met het reguliere controlewerk bij de balanscontrole in het voorjaar, "omdat je daarmee twee vliegen in een klap kan slaan".

Ook RTL Z schenkt aandacht aan de NOW-verantwoording met een kort interview met Marco van der Vegte. Vanavond om 19:50 gaat minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij RTL Z ook in op vragen van ondernemers over de NOW 3-regeling. Vragen indienen kan via de website van RTL Nieuws.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.