Nieuws

NOW-subsidie misgelopen door 'niet uitzonderlijke' fout accountant

Een evidente fout van de accountant is niet zo uitzonderlijk dat de weigering van een NOW-subsidie moet worden teruggedraaid, zegt de Rechtbank Noord-Nederland.

Lex van Almelo

Een ‘jong’ bedrijf ziet zijn omzet door de coronacrisis aanzienlijk dalen en vraagt NOW-subsidie aan. Volgens de loonaangifte heeft het bedrijf geen loonkosten gehad in januari 2020 of november 2019. Het UWV wijst de aanvraag daarom af. Het bedrijf tekent vergeefs bezwaar aan, omdat de accountant een fout heeft gemaakt bij de loonaangifte en het bedrijf daarvan niet de dupe moet worden. Er is in die maanden SV-loon betaald, ofwel loon voor werknemers met een gedeeltelijke WW-uitkering. Het bedrijf zet de fout van de accountant recht in een gecorrigeerde aangifte.

Het UWV is niet te vermurwen en wijst het bezwaar af. De uitkeringsinstantie moest volgens de NOW-regeling uitgaan van de deadline van 15 maart. Die datum is keihard en volgens de subsidieregeling kan het UWV daar niet van afwijken. De correcties zijn echter pas na deze datum ingediend, dus moet het UWV er op grond van de oorspronkelijke aangifte van uitgaan dat er geen loonkosten waren.

In hoger beroep is de Rechtbank Noord-Nederland het met het UWV eens. Van de deadline kan inderdaad niet worden afgeweken en een fout van de accountant is niet uitzonderlijk genoeg om dat in dit ene geval toch te doen op grond van de redelijkheid en billijkheid. Bovendien is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor een juiste loonaangifte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.