Nieuws

NBA: NOW-verantwoording waar mogelijk combineren met reguliere controle

De kosten voor de accountantsverklaring, die nodig is bij de verantwoording van hogere bedragen aan NOW-subsidie, kunnen worden beperkt door het werk te combineren met de reguliere controle van de jaarrekening.

Dat stelt de NBA, in reactie op berichtgeving in het FD over ondernemers die moeite hebben met de kosten voor het accountantswerk rondom de NOW-verantwoording. Volgens de beroepsorganisatie heeft minister Koolmees van SZW stevige eisen gesteld aan de verantwoording van de overheidssteun. Dat heeft bij NOW-subsidiebedragen van meer dan € 125.000 geresulteerd in het moeten overleggen van een verklaring van een accountant. De NBA heeft in het overleg met SZW destijds al aandacht gevraagd voor de administratieve lasten. 

In overleg met SZW is een controleprotocol voor de NOW-verantwoording opgesteld, dat om extra werk van de accountant vraagt. Tegelijk adviseert de NBA om de NOW-verantwoording waar mogelijk te combineren met de reguliere accountantscontrole, om zo tijd en kosten te besparen.

De beroepsorganisatie heeft geen zicht op de tarieven die accountants voor het extra werk in rekening brengen. "Dat is een zaak van de kantoren zelf", meent NBA-woordvoerder Lukas Burgering. "Onze inzet is het publiek belang: voldoen aan de wens van de minister en zorgen dat de miljarden aan subsidiegelden goed verantwoord worden."

Verkeerde loket

Het FD laat enkele ondernemers aan het woord die moeite hebben met de kosten die hun accountant voor de NOW-verantwoording in rekening brengt. Ook MKB Nederland en de Kamer van Koophandel krijgen daarover soms signalen binnen van ondernemers, die het door de coronamaatregelen toch al zwaar hebben.

"Veel ondernemers kloppen aan bij het verkeerde loket. Zij denken een dure accountant nodig te hebben, terwijl eigenlijk een belastingadviseur volstaat", stelt een woordvoerder van de KvK in het FD. Voor NOW-steun tussen de € 25.000 en € 125.000 is een 'derdenverklaring' genoeg. Die hoeft niet door een accountant te worden opgesteld.

Novak-directeur Guus Ham vindt de kosten voor de controle van de NOW-gelden "een lastig verhaal", maar denkt dat die kosten beperkt kunnen blijven. De NBA krijgt nog vrijwel geen signalen binnen over de kosten voor de NOW-verantwoording.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.