Nieuws

NBA vraagt uitstel voor indienen NOW-verklaring

De NBA heeft in een brief aan minister Koolmees van SZW gevraagd om uitstel tot 31 oktober 2021, voor het indienen van de NOW-verantwoording en de bijbehorende verklaring.

De beroepsorganisatie is bezorgd over de vertraging die inmiddels ontstaat bij de uitvoering van NOW-audits. Die vertraging wordt in belangrijke mate veroorzaakt door onduidelijkheden in het normenkader, zoals bij het toepassen van de concernregeling en over de omzetdefinitie.

De NBA krijgt volgens de brief "meerdere signalen dat advocaten worden ingeschakeld door organisaties vanwege de bestaande onduidelijkheden". Dat komt omdat het ministerie nog geen FAQ's heeft gepubliceerd als integraal onderdeel van de NOW-regeling. Ook is het controleprotocol voor NOW 2.0 en 3.0 nog niet beschikbaar. Over de kwestie is door NBA-voorzitter Marco van der Vegte contact opgenomen met minister Koolmees.

Tijdverlies

"Zolang er nog veel vragen openstaan en daarmee de norm onduidelijk is, gaat tijd verloren bij zowel ondernemingen als accountants. Dit kan er toe leiden dat accountants de uitvoering van de werkzaamheden niet op tijd kunnen starten en dat deze daarmee niet op tijd (binnen de gestelde termijn) kunnen worden afgerond", waarschuwt de NBA.

Bovendien breekt voor zowel ondernemers als accountants een zeer drukke periode aan, waarin de jaarstukken moeten worden opgemaakt en samengesteld of gecontroleerd, te midden van de coronacrisis en de beperkingen van de huidige lockdown.

"Wij maken ons daarom ernstige zorgen over de haalbaarheid van de gestelde deadlines van zowel de controleverklaring als de derdenverklaring", zo schrijft de NBA. Het niet halen van die deadlines kan betekenen dat een onderneming de ontvangen subsidie moet terugbetalen. De NBA vraagt daarom om uitstel van de deadline tot 31 oktober en om snellere beantwoording van openstaande vragen, "zodat er helderheid is over de norm".

NOW 2 en 3

De NBA verwacht daarnaast dat ontvangen NOW-1, -2 en -3-subsidies bij diverse ondernemingen een materiële component in de jaarrekening zullen zijn.

De controle van die jaarrekening kan worden bemoeilijkt door het op sommige punten ontbreken van helderheid in de regeling en het niet of niet tijdig beschikbaar zijn van een controleprotocol voor NOW 2 en 3. Dat kan afronding van de jaarrekening vertraging en dat is "maatschappelijk gezien ongewenst" aldus de beroepsorganisatie.

Brief NBA aan minister Koolmees van SZW

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.