Nieuws

Nieuwe Britse minister: 'Big four audithervorming is prioriteit'

Kwasi Kwarteng, de nieuwe Britse minister van Economische Zaken, heeft aangekondigd dat audithervorming een van zijn eerste prioriteiten is van zijn bewind.

Dat meldt onder meer de Financial Times. Kwarteng, die op 8 januari is begonnen, heeft gezegd dat hij in de komende maanden de hervormingen wil doorzetten die zijn voorganger, Alok Sharma, heeft stopgezet vanwege de coronapandemie. 

Er liggen sinds 2019 meerdere rapporten met aanbevelingen over de hervormingen, zoals de Brydon Review en het rapport van de Competitions and Market Authority (CMA). De aanbevelingen zijn niet mals; Brydon wil audit en accountancy totaal gescheiden, accountants moeten professioneel-wantrouwend in plaats van professioneel-kritisch zijn, forensische accountancy en fraude-opsporing moet een standaardonderdeel worden van de opleiding tot auditor, en alle salarissen en inkomsten van auditors en hun kantoren moeten openbaar worden.

Twee aparte beroepen

Brydon ziet auditor en accountant als twee aparte beroepen. "Accountants kunnen professionele auditors zijn, maar de definitie van een auditor moet opnieuw worden opgesteld, waardoor accountants niet langer de enige professionele auditors zijn. Om dat duidelijker te maken hebben de huidige auditors een nieuwe naam nodig, bijvoorbeeld 'financial statement auditors'."

De auditor moet zich volgens Brydon puur bezighouden met controle en moet een "duidelijk mandaat" krijgen om bedrijfsfraude op te sporen. Een professioneel-kritische instelling vindt hij voor de auditor niet ver genoeg gaan. Hij wil dat auditors "wantrouwen" hanteren en ook psychologische training krijgen om fraude sneller te kunnen ontdekken.

Audit Manifesto

De aankondiging van Kwarteng volgt kort op de publicatie van het 'Audit Manifesto' van de Britse beroepsorganisatie van accountants (ICAEW). In dit manifest introduceert de beroepsorganisatie vijf principes die de fundamenten moeten vormen van het moderne auditberoep.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.