Nieuws

In de VS hoeven medewerkers van PwC niet meer naar kantoor

De Amerikaanse PwC-organisatie biedt 40.000 medewerkers de mogelijkheid om volledig op afstand te werken en dus ook zelf te kiezen waar ze willen wonen.

Daarmee is PwC één van de grootste werkgevers in de VS die het remote werken omarmt, zo schrijft persbureau Reuters. "Het PwC-beleid wijkt af van de rigide houding van de accountantssector, die er om bekend staat mensen aan te moedigen om tot 's avonds laat op kantoor door te brengen." Ook andere grote kantoren geven medewerkers sinds de coronacrisis meer ruimte om op afstand te werken.

Het besluit van PwC richt zich specifiek op medewerkers die cliënten bedienen. Stafmedewerkers binnen afdelingen zoals HRM en juridische zaken, die geen klantencontacten hebben, hadden al de mogelijkheid om full-time 'virtueel' te werken. In totaal werken er bij PwC in de VS zo'n 55.000 medewerkers, wereldwijd 284.000.

Idee is wel dat medewerkers die op afstand werken, maximaal drie dagen per maand op kantoor komen voor belangrijke team meetings of trainingen. PwC-partners waarvan de medewerkers ervoor kiezen toch regelmatig op kantoor te zijn, mogen niet helemaal remote gaan werken.

Aantrekken van talent

PwC stelt veel geleerd te hebben van het verplicht thuiswerken tijdens de coronacrisis. In een intern memo aan de medewerkers wordt uitgelegd dat het remote werken ook moet helpen bij het aantrekken van nieuw talent en bij het streven naar diversiteit. Verwachting is dat circa 30-35 procent van de medewerkers van het aanbod gebruik zal maken.

Voorlopig heeft het besluit geen gevolgen voor het aanhouden van de kantoren van PwC in de VS, al zal de inrichting daarvan wel veranderen. Medewerkers die er voor kiezen om in een goedkopere regio van de VS te gaan wonen, moeten mogelijk wel iets aan salaris inleveren. Dat is niet uniek, ook bijvoorbeeld Google baseert het salaris van medewerkers deels op waar die wonen.

Ook in Nederland heeft de coronacrisis gezorgd voor meer flexibiliteit. Een recente rondgang van Accountant.nl langs een tiental grote accountantskantoren maakt duidelijk dat (gedeeltelijk) thuiswerken een blijvertje is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.