Nieuws

Kwart ontvangers heeft nog steeds geen afrekening NOW1 aangevraagd

Ruim een kwart van de bedrijven die in de eerste ronde loonsteun (NOW) ontvingen, heeft daarvoor nog steeds geen vaststelling aangevraagd. Als ondernemers de deadline van 31 oktober niet halen, zet het UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul en moeten bedrijven de voorschotten terugbetalen.

In de eerste ronde hebben in totaal 139.500 werkgevers NOW-steun ontvangen. Daarvan hebben er 98.000 een volledige aanvraag ingediend. Zo'n vierduizend werkgevers hebben aangegeven extra tijd nodig te hebben voor het overhandigen van een accountantsverklaring of derdenverklaring. Hiervoor krijgen ze veertien weken langer de tijd.
De afgelopen maanden hebben uitvoerder UWV en het kabinet meerdere keren hun zorgen geuit over het beperkte aantal werkgevers dat al een aanvraag had ingediend. Begin september moest nog meer dan de helft van de betreffende bedrijven dit doen.

Aanvragen lopen op

Hoewel de uitkeringsorganisatie nog wacht op zo'n 37.500 afrekeningverzoeken, loopt het aantal aanvragen per dag wel op. Dinsdag ontving het UWV ruim drieduizend aanvragen; verwachting is dat dit de laatste dagen voor de deadline nog zal toenemen. Ook de UWV-klantenservice kreeg de afgelopen week vijf keer zo veel vragen van werkgevers over de afrekening als een maand geleden.
Bedrijven hebben nog tot en met zondag 31 oktober. Het UWV probeert zelf werkgevers actief te benaderen, door ze te bellen en te adverteren in verschillende media. Ook brancheorganisaties zijn ingeschakeld om bedrijven aan te sporen nog tijdig de vaststelling aan te vragen.

Accountants

Uit een rondgang van de NOS blijkt ondertussen dat administrateurs en accountants worstelen met de complexiteit van de accountants- of derdenverklaringen bij NOW1-verantwoordingen. EY en PwC laten aan de NOS weten dat het ze niet gaat lukken om de aanvragen van al hun klanten voor 31 oktober af te ronden. PwC haalt bij zo'n vijftig bedrijven de deadline niet, bij EY gaat het volgens een woordvoerder om "een handvol" bedrijven.

Ook de veertien weken extra voor indienen van een verklaring zijn volgens PwC mogelijk nog niet genoeg, ook vanwege onduidelijkheden in de regels bij de afwikkeling. PwC hoopt op maatwerkoplossingen. KPMG verricht zo'n driehonderd NOW-controles, die volgens een woordvoerder goed verlopen. Deloitte meldt aan de NOS dat voortgang wordt geboekt, maar dat ook nog veel werk moet worden verricht.

Jeroen van Boekel van mkb-accountantskantoor OOvB geeft tegenover de NOS aan gebeld te worden door "radeloze" ondernemers die hun aanvraag nog willen laten controleren. "Via Google bellen ze alle accountantskantoren in de regio. Maar wij hebben het druk genoeg, onze eigen klanten gaan voor."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.