Nieuws

'Witte boorden-beroepen hebben geen grote kantoortuinen meer nodig'

De pandemie heeft laten zien dat veel werk dat altijd op kantoor plaatsvond, ook prima vanuit huis kan worden gedaan. Dat zou de filedruk aanzienlijk moeten verminderen. De wegen lijken echter de laatste weken weer vol te lopen.

"Het zal alleen maar erger worden", zegt Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie en kroonlid van de SER, tegen De Volkskrant. In een interview over mobiliteit vertelt hij dat we inmiddels bijna weer op het oude niveau qua filedruk zitten, behalve in het OV, waar de bezetting momenteel zo'n 70 procent is.

Volgens Van Eijck worden er kans onbenut gelaten om iets aan de mobiliteitsproblemen te doen en lopen we opnieuw in de fuik dat aanwezigheid het criterium is voor goed werk. "Dat is niet waar. Je moet mensen afrekenen op prestaties." Als we werk en privé herijken, dan gaan we ook anders bouwen en investeren, meent hij.

Van Eijck noemt de financiële dienstverlening en accountants in het bijzonder als voorbeeld: "Accountants waren gewend om in kantoortuinen te zitten, bij de klant zelf. Opdrachtgevers hebben in coronatijd noodgedwongen moeten toestaan dat accountants vanuit huis in de computers en boekhouding konden, en dat ging goed. Nu wordt gezegd: waarom hebben we zo’n grote kantoortuin? Die hebben we helemaal niet nodig. Dat is mooi, want die kantoorpanden zitten vaak op mooie locaties en die kunnen we gebruiken voor het woontekort. Zo moet je per functie gaan kijken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.