Nieuws

FD: 'Riant belastingvoordeel voor partners van kantoren staat op het spel'

Door twee ontslagzaken van partners van Deloitte en EY staat de bv-constructie voor honderden partners van accountants-, advocaten- en advieskantoren mogelijk op het spel, zo meldt het FD.

Bij het Gerechtshof in Den Haag dient een geschil tussen een partner-fiscalist en Deloitte. En een partner-consultant van EY legt deze maand ook een geschil aan de rechter voor. In beide gevallen gaat het om de vraag of de partners ondernemers zijn of "gewone werknemers met overeenkomstige juridische bescherming bij ontslag", aldus het FD. "Besluit de rechter tot het laatste, dan legt dat een bom onder de fiscaal voordelige werk-bv van vele honderden adviseurs, accountants en advocaten."

De fiscus belast salaris met een toptarief van 49,5 procent, terwijl voor inkomsten die als vergoeding naar een werk-bv zijn overgemaakt slechts vijftien procent als tarief wordt gehanteerd. Door geld te lenen van hun eigen bv kunnen partners belasting op winstuitkeringen ontwijken, redeneert het FD. Ook kunnen ze gebruikmaken van aftrekposten en het betalen van belastingen uitstellen.

Geen ondernemers

In totaal zou dat een "gemiddeld verdienende partner" jaarlijks zo’n anderhalve ton opleveren. Zowel accountantskantoren als advocatenpraktijken werken vaak met zulke constructies, schrijft het FD. "Hoeveel miljoenen aan winstbelasting al die honderden Zuidas-partners samen jaarlijks ontlopen, is voor zover bekend nooit becijferd."

De betrokken EY-partner meent dat hij geen zelfstandige bevoegdheid had om zakelijke beslissingen te nemen en al zijn verdiensten moest afdragen. Ook hebben partners gewoon vakantiedagen en een ziekteverzuimbeleid, zoals medewerkers in loondienst. Een hoogleraar arbeidsrecht stelt tegenover de krant dat partners geen ondernemers zijn. "Ze lopen geen risico, ze zijn gewoon werknemers. Dat bv'tje doet er niet toe."

Reactie

In een reactie geven EY en Deloitte aan dat partners wel degelijk ondernemers zijn en dat de persoonlijke bv's gericht zijn op "beperking van aansprakelijkheid" en niet op fiscale voordelen. Door het volledig in Nederland belasten van salaris, eventuele winst en andere uitkeringen voor partners is sprake van "globaal evenwicht". Volgens de krant is dat echter "vooral een modelmatige werkelijkheid".

Op sociale media wordt door sommigen boos gereageerd op de berichtgeving in het FD. Volgens auteur Joris Polman geeft dat wel aan dat er "een snaar is geraakt".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.