Nieuws

Nieuw steunpakket voor ondernemers 'stelt teleur'

Het nieuwe compensatiepakket van het kabinet stelt zeer teleur en vergoedt de schade van ondernemers geenszins. In de praktijk zullen er waarschijnlijk weinig voor in aanmerking komen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

De ondernemersorganisaties reageren op het compensatiepakket naar aanleiding van de laatste beperkende coronamaatregelen voor ondernemers. De vaste lasten worden gecompenseerd maar de arbeidskosten niet, en die vormen de bulk van de kosten, aldus de ondernemingsorganisaties. Ook komen er in hun optiek nauwelijks ondernemers in aanmerking voor compensatie van de vaste lasten door de hoge omzetverliesdrempel (dertig procent in een kwartaal).

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland komen de consequenties van de huidige situatie zo op het bord van ondernemers. Die verdienen volledige compensatie, nu ze weer worden verplicht om de deuren eerder te sluiten.

De ondernemingsorganisaties gaan er vanuit dat de lockdown-maatregelen per 4 december van tafel gaan door "slimmere interventies". Dit is wat hen betreft des te belangrijker als de compensatie zo beperkt blijft. "De beste compensatie is alles weer open."

Horeca

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is "zeer teleurgesteld" over de steunmaatregelen die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld en neemt er geen genoegen mee. KHN vindt de steunmaatregelen niet meer dan een tegemoetkoming voor bedrijven die minstens dertig procent minder omzet draaien. Daarbij is het subsidiepercentage "slechts" 85 procent. KHN pleit voor een volledige compensatie zolang de maatregelen gelden.

Dat het kabinet niet aan een nieuwe loonsteunregeling wil is voor de horeca "onaanvaardbaar" en "niet uit te leggen". Ook mist de sector een visie van het kabinet die verder gaat dan het vierde kwartaal van dit jaar. Dit mede omdat het herstel van bijvoorbeeld zakelijke beurzen, congressen en vergaderingen nog "jaren" zal duren.

In reactie op de kritiek van ondernemersorganisaties stelt minister Blok (Economische Zaken) dat het kabinet “de vinger aan de pols" houdt. Mocht de huidige lockdown langer gaan duren dan de aangekondigde drie weken, dan heeft het kabinet de NOW-regeling als loonsteun nog “in de achterzak”.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.