Nieuws

Nieuwsuur: 'Criminelen hebben vaker financiële professionals nodig bij witwassen'

Criminelen zoeken naar nieuwe, complexere vormen van witwassen. Daarbij raakt ook vaker de bovenwereld betrokken, stellen wetenschappers en de Financial Intelligence Unit (FIU) in Nieuwsuur.

Criminelen "kunnen niet meer met een tas vol contant geld bij de bank aankomen of langs de douane", stelt criminoloog Joras Ferwerda in de uitzending. Daarom gaan ze op zoek naar andere, meer geavanceerde manieren van witwassen. "Ze hebben daarbij vaak financiële professionals nodig, die weten hoe je dat kan doen."

In de uitzending worden in dat verband accountants, notarissen, belastingadviseurs en makelaars genoemd. Net als banken zijn die verplicht om te melden bij ongebruikelijke transacties. FIU-hoofd Hennie Verbeek-Kusters stelt dat transacties waarbij meerdere partijen betrokken waren, door sommigen wel en door anderen niet gemeld werden. Als dat vaker voorkomt, verleent een professional "mogelijk heel bewust zijn diensten voor het witwassen".

Vaker benaderd

Daarbij kan het gaan om het opzetten van complexe constructies om geld "de wereld rond te pompen", of om de criminele herkomst ervan te verbergen. De FIU en wetenschappers vermoeden dat de vermenging tussen de onder- en bovenwereld groeit. "We zien dat er meer professionals benaderd worden door criminelen omdat die gewoon niet meer weten waar ze met dat contante geld heen moeten", aldus Ferwerda.

De focus van de politie ligt bij opsporing nog vooral op de criminelen, maar in de strijd tegen drugscriminaliteit zou de opsporing zich juist moeten richten op de netwerken "gefaciliteerd door accountants, makelaars, tussenpersonen en soms ook advocaten", stelde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema onlangs.

Daarvoor pleit ook de FIU. "Het is ontzettend belangrijk dat gekeken wordt naar beroepsgroepen die het witwassen mogelijk maken", meent Verbeek-Kusters.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.