Nieuws

Rekening accountant bij Pels Rijcken zeven keer zo hoog

De kosten van de jarenlange fraude door de voormalige bestuursvoorzitter van advocatenkantoor Pels Rijcken bedragen zeker zestien miljoen euro. Ook de factuur van controlerend accountant Mazars pakte stukken hoger uit.

Een en ander blijkt uit het jaarverslag van het kantoor van de landsadvocaat. In totaal heeft topnotaris en oud-bestuursvoorzitter Frank Oranje door zijn jarenlange fraude het kantoor voor ruim twaalf miljoen euro benadeeld. Daarbovenop komt nog eens ruim vier miljoen voor het afwikkelen van de gevolgen van de fraude, zoals de kosten voor onderzoek en juridische bijstand door onder meer Deloitte en de collega-advocaten van Van Doorne.

De fraude van Oranje kost de 34 partners van Pels Rijcken elk zo'n drie ton winst over 2020, een totaalbedrag van ruim elf miljoen euro. In 2019 betaalde het kantoor ruim 37 miljoen euro aan lonen en salarissen, inclusief de uitkering aan de partners. In 2020 was dat iets minder dan 26 miljoen euro.

Pels Rijcken wil een zo groot mogelijk deel van de schade verhalen op de nalatenschap van Frank Oranje, die in het najaar van 2020 een eind aan zijn leven maakte. Hoeveel dat oplevert is nog niet duidelijk.

Kosten accountant

Accountant Mazars was door de fraudezaak in 2020 een stuk meer tijd kwijt aan de controle van het advocatenkantoor. De rekening voor de controle viel zeven keer zo hoog uit als over 2019: ruim 370 duizend euro, tegenover ruim 52 duizend euro het jaar ervoor.

Ook was Pels Rijcken meer dan tien keer zoveel kwijt aan "overige advieswerkzaamheden" (bijna 36 duizend euro) en meer dan het dubbele aan fiscaal advies (ruim 36 duizend euro). In totaal betekende dat een factuur van Mazars van € 446.592, tegen ruim 90 mille een jaar eerder.

Recent maakte Pels Rijcken bekend de notarispraktijk af te stoten. In 2020 was die praktijk nog goed voor acht procent van de totale omzet van 58,7 miljoen euro. Het kantoor spreekt in het jaarverslag van "een turbulent jaar", dat werd gekenmerkt door "een wezensvreemde crisis".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.