Nieuws

Pels Rijcken maakt rvc compleet met Anneke van Zanen

Advocatenkantoor Pels Rijcken, het kantoor dat eerder in opspraak kwam door een miljoenenfraude, heeft Anneke van Zanen-Nieberg en Jan-Willem Prakke benoemd in de raad van commissarissen (RvC). Daarmee is de rvc van de landsadvocaat nu compleet.

Anneke van Zanen-Nieberg is ook voorzitter van NOC*NSF, werkte eerder onder meer bij de Auditdienst Rijk en was bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk. Jurist Jan-Willem Prakke was eerder onder andere juridisch directeur en compliance officer bij Royal Schiphol Group. Voorzitter van de rvc van Pels Rijcken is Mijntje Lückerath-Rovers, die in juli al werd benoemd en daarna op zoek ging naar de andere leden van de rvc.

De zware samenstelling van de nieuwe rvc is onderdeel van een reeks maatregelen op het gebied van de governance waartoe Pels Rijcken besloot, na de geruchtmakende miljoenenfraude door de voormalig bestuursvoorzitter van het kantoor, notaris Frank Oranje. Zo besloot het kantoor eerder tot het geheel afstoten van het notariaat en een focus op de advocatuur.

Onder meer Deloitte deed onderzoek naar de fraude bij het kantoor. Het falend toezicht op Pels Rijcken door de Haagse deken was mede aanleiding voor een bredere discussie over het toezicht op de advocatuur. Het kantoor stelde zelf inmiddels een externe bestuurder aan en een directeur risk & compliance.

Blik van buiten

"Pels Rijcken wil met de RvC zorgen dat er professionele en structurele aandacht is voor andere perspectieven, en voor tegenspraak, controle, risk en compliance", zo stelt het kantoor op de eigen website. "Alle drie de leden van de RvC zijn van buiten Pels Rijcken afkomstig. Hiermee wil het kantoor zorgen voor een onafhankelijke RvC en een 'blik van buiten naar binnen'."

Tegelijk meent het Financieele Dagblad dat de mogelijkheden voor de commissarissen om hard in te grijpen beperkt zijn. "Zo heeft de raad niet het gebruikelijke recht om bestuurders te benoemen of te ontslaan." Rvc-voorzitter Mijntje Lückerath noemt het tegelijk "in ieder geval geen rol voor de bühne".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.