Nieuws

Steeds meer vrouwen in auditcommissies

De deelname van vrouwen aan auditcommissies is gestegen van 28 procent in 2020 tot 33 procent in 2021. Het percentage vrouwelijke voorzitters van auditcommissies steeg van 26 procent in 2020 naar eveneens 33 procent in 2021. Gemiddeld dertig procent van de posities in audit-, belonings- en benoemingscommissies op bestuursniveau wordt in Nederland nu ingevuld door een vrouw.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van corporate governance dienstverlener Diligent, dat dit voorjaar al is gehouden. Dertig procent geldt als een drempelwaarde of 'kritische massa', meent de organisatie. Vanaf dat percentage kan een minderheidsgroep starten met beïnvloeding en hun stem echt laten horen. In belonings- en benoemingscommissies steeg de vertegenwoordiging van vrouwen naar 34 procent.

Diligent verwijst ook naar onderzoek van McKinsey onder 346 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waaruit blijkt dat bedrijven met een hogere genderdiversiteit in het topsegment beter presteren dan de concurrentie.

Het aantal vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen blijft, in vergelijking met de vertegenwoordiging in genoemde commissies, nog achter. Uit de jongste Female Board Index bleek dit najaar dat de groei daar stagneert; bijna veertien procent van de bestuurders is vrouw.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.