Nieuws

UWV geeft ondernemers nog één kans voor aanvragen afrekening NOW1

Uitkeringsinstantie UWV geeft circa 9.500 ondernemers nog een laatste kans voor het aanvragen van de definitieve berekening van de eerste periode loonsteun (NOW1). De deadline daarvoor liep af op 31 oktober, maar besloten is om nog een 'formele laatste herinnering' te sturen.

Ook in het laatste weekend voor de deadline (zondag 31 oktober om middernacht) ontving het UWV nog enkele duizenden aanvragen voor een definitieve berekening van de tegemoetkoming. Van de 139.500 werkgevers die een definitieve berekening moesten aanvragen, hebben er 130.000 dat gedaan.

Uiteindelijk heeft een kleine zeven procent geen aanvraag ingediend. Deze circa 9.500 werkgevers ontvangen een formele laatste herinnering van UWV en hebben dus nog één kans om aan de verplichtingen te voldoen; dat kan tot en met 9 januari 2022. Doen ze dat niet, dan wordt hun subsidie definitief op nul euro gesteld en moeten ze het volledige voorschot terugbetalen.

Verklaring

Ongeveer 12.000 werkgevers van de 130.000 hebben aangegeven dat de benodigde accountantsverklaring of derdenverklaring bij de afrekening van NOW1 nog niet beschikbaar is. Zij krijgen nog veertien weken extra om hun aanvraag af te ronden.

De 130.000 werkgevers zijn samen goed voor een voorschotbedrag van 7,6 miljard euro. In de eerste periode NOW verstrekte UWV in totaal ruim 7,9 miljard euro aan voorschotten. De 9.500 werkgevers die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd, zijn goed voor een voorschotbedrag van 320 miljoen euro; vier procent van het totale voorschot.

Betalingsregeling

Voor alle werkgevers die (een deel van) het voorschot moeten terugbetalen geldt dat er, indien nodig, een ruime betalingsregeling getroffen kan worden met UWV. Een werkgever kan tot maximaal vijf jaar de tijd krijgen om de terugbetaling te voldoen.

Ook is uitstel van betaling mogelijk en is er bij betaling in termijnen geen sprake van rente, zo benadrukt het UWV.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.