Nieuws

BNR: 'Accountants in de knel met NOW-controles'

Accountants zijn bezorgd dat zij de naderende, reeds uitgestelde deadline voor de controle van NOW1 voor veel klanten niet zullen halen. Daardoor dreigen ondernemers ontvangen steun terug te moeten betalen.

Daarvoor waarschuwen accountants tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. Arjan Brouwer van PwC laat weten dat PwC inmiddels 60 procent van de NOW-controles heeft afgerond, maar dat tien procent van de controles als een risico worden gezien. "Gezien alles wat er nog speelt, zijn we bang dat die deadline van 6 februari niet haalbaar gaat zijn", aldus Brouwer.

Brouwer pleit voor het samenvoegen van het NOW-controlewerk met de controle van de jaarrekeningen, iets waar de NBA ook al langer voor pleit. Brouwer vindt ook dat te lang in het stramien is blijven hangen van het telkens drie maanden verlengen van de regeling, in plaats van het controlewerk op jaarbasis te bekijken.

Toby Ellson, woordvoerder van EY, ziet dat grote bedrijven en multinationals inmiddels de nodige ervaring met de regeling hebben. Volgens Ellson spelen de problemen vooral bij het mkb, wat Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, beaamt. Volgens Biesheuvel heerst er veel onzekerheid bij ondernemers: "Dit gaat pas om de eerste NOW-regeling, maar ze zitten nu al op NOW-6. Bij elke nieuwe NOW-regeling worden de spelregels weer aangepast, dus het is heel ingewikkeld. Die financiële strop en onzekerheid kunnen ondernemers er nu niet bij hebben."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.