Nieuws

Hoogleraar jaarrekeningenrecht Hans Beckman overleden

Op 5 december 2021 is prof. mr. dr. Hans Beckman overleden. Hij gold jarenlang binnen het accountantsberoep als autoriteit op het terrein van ondernemingsrecht, in het bijzonder jaarrekeningenrecht.

Na studies in fiscale economie, bedrijfseconomie, accountancy en Nederlands recht te hebben afgerond, was Hans Beckman (1944) tien jaar lang als partner verbonden aan Ernst & Young. In 1991 maakte hij een overstap naar de advocatuur en werd partner en lid van de Financial Reporting Expert Group bij Stibbe.

Van 1981 tot 2011 was Beckman daarnaast hoogleraar bedrijfseconomie en jaarrekeningenrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2006 tot 2014 was hij bovendien als hoogleraar ondernemingsrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook was hij vanaf 1994 tot dit jaar redacteur van het vakblad Ondernemingsrecht.

Gezaghebbend auteur

Beckman was auteur van diverse gezaghebbende publicaties, waarvan 'Hoofdlijnen van het jaarrekeningenrecht in Nederland' de bekendste was. Begin dit jaar verscheen van zijn hand ook nog de 'Checklist Jaarrekening 2021'. Als prominent schrijver en hoogleraar over externe verslaggeving, was Beckman soms kritisch over te veel regeldruk en vroeg hij ook aandacht voor de informatiebehoefte van gebruikers van de jaarrekening.

Beckman wordt gememoreerd als een "zeer aimabel mens, een begenadigd auteur en een briljant en veelzijdig jurist". De Erasmus Universiteit noemt zijn verdiensten voor wetenschap en praktijk "uitzonderlijk" en omschrijft hem als "een geboren docent". De bestuursvoorzitter van Stibbe noemt hem "een autoriteit op het gebied van het jaarrekeningenrecht" die velen inspireerde "met zijn scherpe geest en niet aflatende inzet".

Hans Beckman overleed op zijn geboortedag, 5 december. Hij was 77 jaar oud.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.