Nieuws

FD: 'Kleine kantoren stappen uit controlemarkt door regeldruk'

Veel kleinere accountantskantoren met een AFM-vergunning voor wettelijke controles zouden van plan zijn te stoppen, als gevolg van de hoge regeldruk. Momenteel zijn er 265 kantoren met een Wta-vergunning, in 2015 waren dat er nog 370.

Dat meldt het Financieele Dagblad, dat stelt aan de "vrije val" van het aantal kantoren dat de vergunning inlevert "voorlopig geen einde" komt. Ruim honderd van de huidige 265 vergunninghoudende kantoren zouden willen stoppen met het doen van wettelijke controles.

Uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat door alle vergunninghoudende kantoren (oob en niet-oob) jaarlijks momenteel 18.560 wettelijke controles worden verricht. Daarvan worden er door de genoemde ruim honderd kantoren (111 volgens de AFM) jaarlijks maar 675 gedaan. 

Het FD verwijst ook naar een recent sectorrapport van ING over accountants, waaruit blijkt dat de tarieven voor de controlepraktijk flink stijgen. Hoge kwaliteitseisen door strenge regelgeving zorgen voor meer controlekosten. Tegelijk missen kleinere kantoren vaak de schaalgrootte om te investeren in digitalisering, aldus de krant. "De auditpraktijk is bij heel veel kantoortjes simpelweg te klein om zelfstandig te blijven voortbestaan", stelt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING.

Elders in het FD stelt een betrokkene dat op termijn mogelijk nog maar zo’n honderd kantoren met Wta-vergunning overblijven. Een oplossing daarbij kan zijn om samen te werken met een gespecialiseerde partij die de wettelijke controles overneemt.

Vlieguren

Volgens AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom, belast met het toezicht op accountants, worden aan kantoren met een Wta-vergunning hoge eisen gesteld. "Het is moeilijker om aan deze eisen te voldoen wanneer een accountantsorganisatie weinig wettelijke controles per jaar uitvoert."

Die stelling sluit aan bij een rapportage van de AFM die eerder deze maand werd gepresenteerd door minister Wopke Hoekstra (Financiën). Daarin benadrukte de AFM het belang van voldoende 'vlieguren' in de controlepraktijk. Hoekstra wil daar op dit moment echter nog niet aan, hij vindt de mogelijke gevolgen van een vliegurencriterium voor de markt "niet proportioneel".

Kantorenorganisaties SRA en Novaa zijn volgens het FD "onaangenaam verrast" door de analyse van de AFM. Van Beusekom geeft tegenover de krant aan dat er geen druk is om het aantal kantoren met vergunning te verminderen. "Ik sta onverschillig tegenover het aantal kantoren: mij gaat het om de kwaliteit."

FD: 'Kleine accountants stappen massaal uit controlemarkt vanwege hoge regeldruk'

FD: 'Dreigt de kleinere accountant zijn controle te verliezen?'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.