Nieuws

Ondernemers verrast door 'NOW-boete'

Veel ondernemers, mogelijk zelfs zo'n 60 procent, moeten te veel ontvangen NOW-subsidie terugbetalen. In een flink aantal gevallen blijkt er echter meer geld terugbetaald te moeten worden dan zij in het kader van de regeling ontvangen hebben.

Dat meldt De Stentor. Het UWV rekent bij het vaststellen van het subsidiebedrag het percentage omzetverlies mee, maar bij de terugbetaling niet. De Stentor interviewt een onderneemster met een kledingwinkel die in december 2019 een zeer drukke maand had, waardoor haar werknemers overuren draaiden. Door nabetalingen over december waren de salariskosten in januari 'ongewoon' hoog, maar bij de NOW-aanvraag neemt het UWV automatisch uit de loonadministratie de cijfers over, waardoor zij dit niet kon corrigeren.

De onderneemster hield al rekening met een terugbetaling en berekende dat dit ongeveer 950 euro zou zijn. Het UWV vordert echter ruim 2.000 euro terug, omdat zij in maart, april en mei niet maandelijks hetzelfde loon betaalde als in januari, maar een stuk minder. Bij het voorschot werd gerekend met 45 procent omzetverlies x 90 procent van de loonkosten, maar bij de eindafrekening rekent het UWV de volledige 90 procent van de loonsom.

Schrijnend

MKB Nederland spreekt in een reactie van "schrijnende verhalen". De NBA-woordvoerder noemt tegenover de Stentor de NOW1-afrekening "niet in lijn met de geest van de regeling". Ook de accountant van de onderneemster snapt de gang van zaken niet. "Dat zij moet terugbetalen wat zij te veel ontving: oké, natuurlijk. Maar dat zij daar overheen een sanctie moet betalen, is heel onrechtvaardig."

Het ministerie van SZW en het UWV geven in een verklaring echter niet thuis: "Dat dit onrechtvaardig voelt, is goed voorstelbaar. De grofmazigheid van de regeling die nodig is om iedereen snel uit te betalen in deze crisisperiode maakt het helaas niet mogelijk de regeling voor iedereen passend te maken […] Daarom is afgesproken dat UWV waar mogelijk coulant zal omgaan met de terugbetaaltermijnen."

Het UWV zegt bezwaren serieus te behandelen. "In beroep en hoger beroep is het oordeel aan de rechter." Het bezwaar van de onderneemster is inmiddels ongegrond verklaard. Zij gaat nu in beroep.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.