Nieuws

FD: 'Schandaal Pels Rijcken schokt financiële wereld'

Het schandaal rond de voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje van landsadvocaat Pels Rijcken heeft een schokgolf veroorzaakt in de financiële wereld.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De voormalige bestuursvoorzitter van het advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken heeft zich volgens het kantoor schuldig gemaakt aan fraude. Als notaris zou het grote geldbedragen hebben weggesluisd naar privérekeningen buiten het bedrijf. Het kantoor heeft Deloitte onderzoek laten doen naar de misstanden, nadat het OM in september 2020 het kantoor liet weten dat er een onderzoek liep naar Oranje. De FIOD onderzocht de verdachte transacties al sinds 2019.

Hoogleraar corporate governance Leen Paape van Universiteit Nyenrode noemt het nieuws "schokkend", omdat Oranje een "grootheid" was in het notariaat. Pels Rijcken heeft in een verklaring gezegd vooral slachtoffer te zijn, maar Paape vindt dat ongeloofwaardig, omdat volgens hem niet mogelijk moet zijn dat één persoon over een bankrekening kan beschikken. Pels Rijcken laat weten dat het interne onderzoek van Deloitte ertoe heeft geleid tot "concrete maatregelen", zoals het aanstellen van een compliance officer en meerdere controles bij uitbetalingen van grote bedragen.

Volgens Paape zijn dit maatregelen die het kantoor "allang had moeten hebben" en het roept volgens hem ook de vraag op waarom extern accountant Mazars en de toezichthouder dit niet hebben aangekaart. Mazars wil "vanwege geheimhoudingsplicht" niet reageren, het Bureau Financieel Toezicht zegt een onderzoek te zijn gestart.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.