Nieuws

'Meer steun nodig voor bedrijven om eindstreep te halen'

De overheid moet meer steun geven aan bedrijven die langer dicht moeten blijven, om te zorgen dat die de eindstreep van de coronacrisis halen.

Dat stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, in reactie op de jongste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen. Daarin werden nauwelijks versoepelingen aangekondigd.

Het kabinet bekijkt opnieuw of de economische steunpakketten genoeg zijn om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden. Over een ruimer steunpakket zijn de ondernemersorganisaties met het kabinet in gesprek.

Hoewel ze de langere sluiting van winkels en horecagelegenheden teleurstellend noemen, zien VNO-NCW en MKB-Nederland ook positieve punten naar aanleiding van de persconferentie. Er werd "voor het eerst enig zicht op heropening" geboden, vanaf eind maart. De ondernemersorganisaties willen al langer dat er een heropeningsplan met een duidelijk tijdpad komt, dat als stip op de horizon geldt.

Winkels

Grote winkelketens zijn blij dat winkels iets meer mogelijkheden krijgen van het kabinet. Nu mogen winkels maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen. Vanaf volgende week wordt ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen, tot een maximum van vijftig klanten.

Branchevereniging INretail is verheugd dat het kabinet het aantal klanten afhankelijk maakt van de grootte van de winkel, hoewel grote winkels teleurgesteld zijn door het maximum van vijftig personen. Wel blijft INretail erbij dat het heropenen van winkels de enige oplossing is voor de sector. De organisatie stelt dat dit veilig kan en bepleitte dat maandag ook in een kort geding.

Reissector

De reissector ziet iets meer perspectief, nu op de persconferentie ook aandacht werd besteed aan de wens van velen om weer op vakantie te gaan. ANVR-directeur Frank Oostdam hoopt dat Nederlanders weer gaan boeken voor de zomervakantie. "Dan komt er weer wat geld binnen bij veel bedrijven. Dat is hard nodig."

Zelfs als er vanaf de zomer weer volop vakantie mag worden gevierd, haalt de reisbranche als geheel hooguit vijftig procent van de omzet binnen. Voor bedrijven die zich op verre reizen richten is dat nog minder. De ANVR is blij dat opnieuw wordt gekeken of de geboden steun nog wel voldoet.

Zelfstandigen

Volgens de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) hebben met name zelfstandigen die nu door de maatregelen getroffen zijn, zoals yogadocenten en reisadviseurs, nauwelijks buffers meer om op terug te vallen. Er is meer steun vanuit de overheid nodig.

De VZN pleit al langer voor het afschaffen van de partnertoets bij de Tozo, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Ook moet de overheid iets doen aan de problemen met de Tonk-regeling, waarmee huishoudens een tegemoetkoming kunnen krijgen voor het voldoen van noodzakelijke kosten. Die regeling is nog niet overal aan te vragen en kan per gemeente verschillen.

Daarnaast pleit de VZN voor een eenmalige coronacompensatie voor zelfstandigen die niet konden werken, maar ook geen aanspraak konden maken op regelingen als de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarmee kunnen ze hun onderneming weer opstarten zodra dat mogelijk is.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.