Nieuws

Van der Vegte: 'Verantwoording NOW-regelingen combineren'

Ondernemers maken zich zorgen over de administratieve lasten rondom de NOW-regeling. De NBA heeft de minister van SZW gevraagd of de verantwoording van de reeks NOW-regelingen wellicht kan worden gecombineerd.

Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte op BNR Nieuwsradio. Hij erkent dat ondernemers zorgen hebben over mogelijk hoge administratieve lasten bij de verantwoording van de NOW-regeling. De NBA heeft bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) uitstel gevraagd en gekregen, om de toetsing van de NOW1-regeling goed te kunnen afronden.

Als een accountant besluit tot een oordeelonthouding, omdat een onderneming de interne organisatie onvoldoende op orde heeft, kan dat resulteren in het moeten terugbetalen van alle ontvangen steungelden. "Daar ligt een pijnpunt", aldus Van der Vegte. De NBA heeft de leden, zowel openbaar accountants als ook accountants in business, opgeroepen er alles aan te doen om tot een oordeel te kunnen komen. Ook wordt daarover overleg gevoerd met SZW.

Pijnpunten

Het ministerie is gevoelig voor de "pijnpunten" in de regeling, stelt de NBA-voorzitter. "Die moeten er uit". Tegelijk moet fraude worden voorkomen. Bovendien is het geen reguliere subsidieregeling, maar een steunmaatregel. Daar hoort een verantwoording naar de belastingbetaler bij.

Volgens Van der Vegte is het beeld dat de accountantskosten een groot deel van de ontvangen subsidiegelden opsnoepen, onjuist. "Ik denk dat dat meevalt." Een derdenverklaring, die volstaat voor subsidies tot € 125.000, zou in de praktijk zo'n tien tot twintig uur werk moeten kosten.

Bij grotere subsidies wordt het, door de eisen aan de toetsing, "best wel een klusje voor accountants". De NBA heeft daarom in een brief aan SZW gevraagd te bezien of de verantwoording van de opvolgende NOW-regelingen kan worden gecombineerd. "Dat gaan we met elkaar bespreken in de komende periode", aldus Van der Vegte op BNR.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.